Feluri principale

#preparare linte #retete linte #linte

Lintea, bobul uitat din camara bunicii, revine in farfuria romancelor moderne

A venit primavara, si o simtim nu doar in aer, ci si in bucatarie. Ne dorim mese mai usoare, retete rapide, dar hranitoare, si ingrediente care ne dau energie fara sa ne tina lipite de aragaz. 

 

Si, ca in fiecare sezon care ne cere sa fim mai atenti cu noi, revenim la ingrediente care stiu sa tina pasul cu vremurile, fara sa-si piarda sufletul: lintea.

Un bob vechi, o idee noua

Putini stiu, dar lintea nu e deloc o aparitie noua in bucatariile din Romania. Se folosea inca din perioada interbelica, mai ales in gospodariile din sudul tarii, unde era apreciata pentru ca "tinea de foame" fara sa coste mult. A fost uitata o vreme, poate din prejudecata ca „e mancare de post”. 

Se spune prin satele din sudul Moldovei „lintea salva masa”. Legenda spune ca, in timpul unui an greu, in care porumbul nu a mai crescut, iar graul fusese mistuit de ploi, o batrana din satul Tansa (jud. Iasi) si-a hranit toata familia dintr-un singur sac de linte, daruit de un calugar ratacit de la o manastire din Neamt.

„Lintea e graul celor intelepti, care n-au pretentii, dar au miez si tin de foame”, i-ar fi spus calugarul.

De-atunci, in satul ei, se spunea ca „daca ai linte in camara, n-ai sa flamanzesti niciodata”.

Iata ca vremurile se schimba, iar lintea revine cu tot ce are mai bun: nutrienti, gust si versatilitate.

De ce linte, acum?

Pentru ca primavara e momentul acela in care vrem:

  • sa mancam mai curat, dar fara compromisuri la gust
  • sa stam mai putin in bucatarie, dar sa punem pe masa ceva hranitor
  • sa ne simtim usoare, dar fara sa fim flamande dupa

Ce are lintea Krina in plus?

Intr-o lume in care fiecare minut in bucatarie conteaza, lintea Krina fierbe repede, nu se sfarama si are gustul acela curat care te lasa sa te joci cu aromele. Fie ca alegi lintea rosie, verde, frantuzeasca sau Beluga, ai in farfurie o baza sanatoasa si gustoasa pentru orice idee de pranz sau cina.

Vezi toata gama: krina.eu/linte

3 retete de primavara cu linte Krina care iti pot schimba meniul

1. Supa crema de linte rosie
Simpla, dar cu aroma intensa, gata in 30 de minute. Genul de mancare care te linisteste dupa o zi plina.
Vezi reteta

2. Burgeri vegetali cu linte
Perfecti pentru un pranz lejer sau o seara relaxata in familie. Se potrivesc cu o salata verde si un sos simplu.
Vezi reteta

3. Salata calda de linte cu legume
Ideala pentru pachetul de a doua zi sau pentru o cina rapida. Se poate consuma si rece.
Vezi reteta

Lintea Krina – un ingredient cu poveste, nu doar cu proteine

In final, nu vorbim doar despre un bob care fierbe repede. Vorbim despre o alegere. Despre o primavara mai usoara, dar plina de gust. Despre un stil de viata in care pui pe masa ceva bun, simplu si facut cu grija.

Lintea Krina nu e doar un produs de raft. E acel mic secret al celor care stiu ce inseamna sa gateasca cu cap, cu suflet si cu timp putin.

Exploreaza toate retetele Krina: krina.eu/retete

FOTO: krina.eu

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Bulete de branza

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare