Feluri principale

#preparare gumbo #reteta gumbo #gumbo

Gumbo, deliciul creol care cucereste America: ce este si cum poti prepara acasa aceasta mancare legendara

Daca ti-ai dorit vreodata sa simti pe limba o bucata din cultura Louisianei, atunci trebuie sa incerci gumbo – o mancare robusta, bogata si incredibil de aromata. Nu este doar un fel de mancare, ci o poveste gatita lent, strat cu strat, in care fiecare ingredient are un rol precis si o istorie.

O calatorie in inima sudului american, cu o lingura de gumbo

Gumbo este o emblema a bucatariei sudice din Statele Unite, in special din Louisiana, si reprezinta o combinatie fascinanta de influente franceze, spaniole, africane si amerindiene. Numele provine, cel mai probabil, din cuvantul bantu "ki ngombo", care inseamna bame – ingredient-cheie in acest preparat.

Ce este, de fapt, gumbo?

Gumbo este o tocana groasa, hranitoare, care combina legume aromatice, carne sau fructe de mare si o baza speciala numita roux. Este genul de mancare care se fierbe ore bune, pana cand gusturile se imprietenesc definitiv.

Desi exista zeci de versiuni, toate au la baza aceeasi filozofie: sa te faca sa te opresti din orice faci si sa te concentrezi pe lingura urmatoare.

Ingrediente de baza in gumbo

Ca sa intelegi de ce gumbo e atat de special, hai sa trecem prin elementele esentiale:

1. Roux – Este baza oricarui gumbo reusit. Se obtine din faina prajita in grasime (ulei, unt sau untura) pana capata o culoare de ciocolata amaruie. Roux-ul ofera consistenta si acel gust „de caramel sarat” specific.

2. "Sfanta Treime" a bucatariei cajun – Ceapa, ardei gras si telina (apio). Aceste trei legume se calesc impreuna si ofera fundalul aromatic inconfundabil.

3. Proteine – In functie de zona sau preferinta, poti folosi:

  • Creveti, crab, raci (versiune cu fructe de mare);
  • Carne de pui, rata, carnati afumati (versiune cu carne);
  • Sau o combinatie exploziva din toate!

4. Okra (bame) – Pe langa gustul ei aparte, ajuta si la ingrosarea compozitiei.

5. Guma de filé – Un praf obtinut din frunze uscate de sassafras, cu rol de agent de ingrosare si condiment traditional.

Cum se serveste gumbo?

Gumbo se mananca fierbinte, turnat peste o portie generoasa de orez alb fiert. Se serveste cu lingura si... cu rabdare. Pentru ca fiecare inghititura vine cu o explozie de arome – dulci, sarate, picante, afumate si usor iuti. Este genul de preparat care te tine pe loc si te pune pe ganduri.

Creol vs Cajun – care e diferenta?

Daca tot intram in detalii, hai sa lamurim ceva:

  • Bucataria creola este influentata de gastronomia franceza si spaniola, are tendinta de a fi mai rafinata si uneori include rosii in gumbo.
  • Bucataria cajun vine din zona rurala, este mai rustica si nu foloseste rosii.

Ambele stiluri insa sunt egale in gust si autenticitate – diferenta e in nuante.

Gumbo in cultura americana

Pentru americani, gumbo nu e doar o mancare. Este un simbol al comunitatii si ospitalitatii. Se gateste la reuniuni de familie, festivaluri si chiar la evenimente religioase. Este un fel care aduna oamenii in jurul mesei si le aduce aminte de cine sunt si de unde vin.

Reteta gumbo cu fructe de mare si orez

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei vegetal
  • 2 linguri faina
  • 1 ceapa tocata
  • 1 ardei gras verde, cubulete
  • 2 tije de apio, tocate
  • 2 catei de usturoi, zdrobiti
  • 1 rosie intreaga decojita
  • 200 g carnati afumati, felii
  • 300 g creveti cruzi cu coaja
  • 100 g bame feliate
  • 700 ml supa de pui sau peste
  • 1 lingurita cimbru uscat
  • Sare, piper, fulgi de ardei iute (dupa gust)
  • Orez alb fiert, pentru servire
  • Frunze de coriandru si ceapa verde, pentru decor

Mod de preparare:

  1. Pregateste roux-ul: intr-o cratita mare, incalzeste uleiul si adauga faina. Gateste la foc mediu spre mic, amestecand constant, pana ce roux-ul devine brun inchis (cca 10-15 minute).
  2. Adauga ceapa, ardeiul si apio. Gateste pana cand devin moi.
  3. Pune usturoiul si rosia decojita (taiata sau intreaga – se va desface la fiert), apoi adauga carnatii si bamele. Amesteca bine.
  4. Toarna supa fierbinte si condimenteaza cu sare, piper, cimbru si fulgi de ardei. Lasa sa fiarba 20 de minute.
  5. Adauga crevetii si mai fierbe 5-7 minute, pana cand devin roz si fragezi.
  6. Serveste fierbinte, cu orez alb si decor cu coriandru proaspat si ceapa verde.

Gumbo, reteta pe care trebuie sa o incerci macar o data in viata

Gumbo este mai mult decat o reteta – este un amestec de culturi, istorii si arome. Este genul de mancare care iti aduce confort, dar si aventura. Daca vrei sa iesi din rutina si sa explorezi una dintre cele mai iubite traditii culinare ale Americii, gumbo este alegerea perfecta.

FOTO: Freepik

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare