Feluri principale

#retete tigaie # 1 mai #gratar

Gratar la tigaie: retete pentru lenesi cu pofta mare. Mititei, ceafa, legume marinate si sosuri delicioase

Cand iti e pofta de un gratar suculent, dar n-ai chef sa scoti gratarul din debara sau sa aprinzi carbunii in curte, gratarul la tigaie este salvarea ta! In plus, daca alegi retetele potrivite, iti potolesti pofta fara sa faci mizerie sau sa pierzi ore intregi in bucatarie.

 

In acest ghid, vei descoperi cum sa gatesti mititei la tigaie, ceafa de porc la tigaie grill si legume marinate rapide pentru tigaie sau cuptor, toate cu un gust fabulos si o pregatire minima.

Hai sa vedem cum transformi o simpla tigaie grill intr-un adevarat campion al gratarelor de apartament!

Ce avantaje are gratarul la tigaie?

Daca te intrebi de ce sa alegi gratarul la tigaie, am pentru tine cateva argumente solide:

  • Poti gati totul rapid, fara timpi lungi de asteptare.
  • Nu ai nevoie de curte sau balcon.
  • Scapi de fumul inecacios.
  • Controlezi mai bine temperatura si timpul de gatire.
  • Curatenia de dupa este minima.
  • Rezultatul? Aproape identic cu gratarul clasic!

Tigaia grill: secretul unui gratar reusit in apartament

Primul pas spre un gratar la tigaie reusit este alegerea unei tigai grill de calitate. Ideal este sa fie o tigaie groasa, din fonta sau cu strat antiaderent, cu striatii bine definite. Striatiile ajuta la obtinerea acelor dungi frumoase de gratar si permit scurgerea grasimii, pentru un rezultat mai sanatos.

Pont: Incalzeste tigaia grill foarte bine inainte sa pui carnea sau legumele. Vrei sa auzi sasaitul acela delicios imediat ce alimentul atinge suprafata incinsa.

Cum gatesti mititei la tigaie – reteta simpla si gustoasa

Mititeii sunt vedeta oricarui gratar, iar vestea buna este ca ii poti face la fel de bine si in tigaie! Iata reteta de mititei la tigaie explicata pas cu pas.

Ingrediente pentru mititei:

  • 500 g amestec carne de vita si porc (ideal 70% vita, 30% porc)
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita piper negru
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 2 catei de usturoi pisati
  • 100 ml supa de vita rece sau apa minerala carbogazoasa
  • optional: cimbru uscat, boia dulce

Mod de preparare:

  1. Amesteca bine carnea cu sarea, piperul, bicarbonatul si usturoiul.
  2. Adauga treptat supa rece sau apa minerala si framanta compozitia pana devine lipicioasa.
  3. Modeleaza mititei de marime medie.
  4. Incinge tigaia grill fara ulei si pune mititeii la foc mediu.
  5. Gateste-i 3-4 minute pe fiecare parte, pana prind o crusta rumena si sunt suculenti la interior.

Tips & tricks:

  • Nu apasa mititeii cu spatula!
  • Intoarce-i o singura data, pentru ca sucurile lor sa ramana inauntru.

Rezultatul? Mititei la tigaie aromati, cu exterior crocant si interior zemos, gata in mai putin de 15 minute!

Ceafa de porc la tigaie grill – frageda si suculenta

Ceafa de porc la tigaie grill este una dintre cele mai rapide si gustoase retete cand ai chef de ceva consistent. Secretul este marinada si gatirea corecta.

Ingrediente pentru ceafa de porc:

  • 4 felii de ceafa (1,5–2 cm grosime)
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita boia dulce sau afumata
  • ½ lingurita cimbru uscat
  • 2 catei usturoi zdrobiti
  • sare si piper dupa gust

Mod de preparare:

  1. Amesteca ingredientele pentru marinada.
  2. Unge bine fiecare felie de ceafa si lasa-le la marinat macar 30 minute.
  3. Incinge tigaia grill la foc mare.
  4. Gateste ceafa cate 4-5 minute pe fiecare parte, in functie de grosime.
  5. Lasa carnea sa se odihneasca 5 minute inainte de servire.

Tips pentru ceafa perfecta:

  • Nu supragati carnea! Ceafa trebuie sa ramana suculenta.
  • Foloseste pensula de silicon ca sa ungi carnea cu restul de marinada in timpul gatitului.

Cu un miros imbietor si o textura incredibil de frageda, aceasta ceafa de porc la tigaie grill este tot ce iti trebuie pentru un pranz sau o cina care iti rasfata papilele.

Legume marinate pentru tigaie sau cuptor – garnitura ideala

Niciun gratar adevarat nu e complet fara o portie de legume marinate. Sunt usor de pregatit, sanatoase si aduc culoare farfuriei.

Cele mai bune legume pentru gratar:

  • dovlecei
  • vinete
  • ardei gras
  • ciuperci champignon
  • ceapa rosie

Ingrediente pentru marinada:

  • 3 linguri ulei de masline
  • 1 lingura otet balsamic
  • 1 lingurita miere sau sirop de agave
  • 1 catel usturoi zdrobit
  • sare, piper si oregano

Mod de preparare:

  1. Taie legumele in felii groase.
  2. Amesteca toate ingredientele pentru marinada.
  3. Pune legumele intr-un bol si toarna marinada peste ele.
  4. Lasa-le la marinat minim 20 de minute.
  5. Gateste legumele pe tigaia grill sau in cuptor (180°C, 20 minute).

Tips:

  • Nu suprapune legumele in tigaie, gateste-le in mai multe transe.
  • Daca folosesti cuptorul, poti intinde legumele pe o tava tapetata cu hartie de copt.

Rezultatul? Legume marinate pentru tigaie sau cuptor aromate, moi, dar cu o textura usor crocanta – garnitura perfecta langa mititei sau ceafa.

Cum intretii tigaia grill ca sa te tina ani de zile

Pentru ca tigaia grill sa iti ramana un aliat de nadejde, iata cateva reguli simple:

  • Nu folosi ustensile metalice pe tigai antiaderente.
  • Curata tigaia doar cu burete moale si apa calda.
  • Daca tigaia este din fonta, unge-o dupa spalare cu un strat subtire de ulei.
  • Evita sa o speli la masina de vase.

Greseli de evitat cand faci gratar la tigaie

Ca sa obtii un gratar la tigaie perfect, ai grija sa nu cazi in aceste capcane:

  • Nu pune carnea sau legumele intr-o tigaie rece.
  • Nu aglomera tigaia.
  • Nu intoarce alimentele prea des.
  • Nu apasa carnea cu spatula!

Idei de sosuri rapide pentru gratar la tigaie

Ce-ar fi un gratar fara sosuri? Iata cateva retete ultra-rapide:

Sos de usturoi:

  • 2 linguri maioneza
  • 2 catei usturoi pisati
  • 1 lingurita iaurt grecesc
  • sare, piper

Sos barbecue rapid:

  • 4 linguri ketchup
  • 1 lingura miere
  • 1 lingurita otet de mere
  • ½ lingurita boia afumata

Sos tzatziki:

  • ½ castravete ras
  • 2 linguri iaurt grecesc
  • 1 catel usturoi zdrobit
  • marar, sare si piper

Toate aceste sosuri merg perfect cu mititei la tigaie, ceafa de porc la tigaie grill si legume marinate.

De ce sa alegi gratarul la tigaie

Daca vrei o varianta rapida, gustoasa si fara batai de cap pentru clasicul gratar, atunci gratarul la tigaie este raspunsul perfect. Cu putina pregatire si cateva trucuri simple, poti avea acasa un festin demn de o iesire la iarba verde, fara sa iesi din bucatarie.

Asa ca data viitoare cand ti-e pofta de ceva bun si nu ai chef de eforturi titanice, pune tigaia grill pe foc si fa-ti de cap cu niste mititei la tigaie, ceafa frageda si legume marinate care iti vor face papilele gustative sa danseze de bucurie!

Pofta mare si spor la gratarul de lenes profesionist!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului