O reteta cu amprenta lui Jamie Oliver este friptura de vita cu gutui. Combina carnea suculenta cu gutuile caramelizate si aroma de ceapa. Condimenteaza totul cu mirodenii si savureaza rezultatul.
Ingrediente pentru friptura de vita cu gutui a la Jamie Oliver
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- 10 cepe mici, taiate in jumate
- 3 catei de usturoi, taiati
- 2 gutui decojite si taiate
- 2 kg carne de vita, taiate in bucati
- 18 rosii mici, de tip cherry sau 400 grame rosii
- 1 cana pasta de rosii
- 1 lingura piure de rosii
- 1-2 bete scortisoara
- 2-3 frunze de dafin
- 1 lingura ienibahar
- 1 pahar de vin rosu sec
-
orez sau paste fierte
Cum se prepara friptura de vita cu gutui a la Jamie Oliver
Incalzeste uleiul la foc mediu intr-o tigaie mare. Pune usturoiul si ceapa si soteaza-le 5 minute, pana cand se inmoaie. Scoate-le din tigaie si pune-le deoparte.
Pune apoi in aceeasi tigaie bucatile de gutuie si soteaza-le 5 minute si pe ele, sa se inmoaie. Scoate-le si pune-le deoparte. Pentru a evita ca acestea sa capete o culoare maronie, le poti tine in apa minerala, pana vei avea nevoie de ele in prepararea mancarii.
Adauga carnea de vita in tigaie si prajeste-o 10 minute, pentru a capata o culoare maronie pe toate partile. Peste carne, adauga ceapa si usturoiul facute la inceput, apoi pune si rosiile, pasta de tomate, piureul de rosii, scortiosoara, frunzele de dafin, ienibaharul si vinul. Adauga suficient de multa apa incat sa acopere usor friptura.
Amesteca bine, adu toata compozitia la punctul de fierbere, apoi lasa mancarea sa se faca la foc mic, timp de o ora. Adauga gutuile pe care le pusesei deoparte si amesteca. Mai tine pe foc inca 30-60 de minute. Ar trebui ca friptura sa fie frageda, iar sosul sa se fi ingrosat.
Cum se serveste friptura de vita cu gutui a la Jamie Oliver
Friptura se serveste alaturi de orez sau paste fierte.