De ce sa alegi aceasta reteta?
Aceasta combinatie culinara aduce in farfurie prospetimea pestelui alb, cremozitatea sosului de unt, dulceata cartofilor si gustul intens al sparanghelului. In plus, este un preparat sanatos, echilibrat nutritional si extrem de versatil, putand fi adaptat dupa preferintele tale.
Ingrediente pentru 2 portii
Pentru peste:
- 2 fileuri de peste alb (biban de mare, dorada sau pangasius)
- 2 linguri ulei de masline
- Sare si piper dupa gust
- 1 fir de coriandru sau patrunjel proaspat (pentru decor)
- Microgreens (optional, pentru aspect)
Pentru garnitura:
- 200 g cartofi mici (noi)
- 150 g sparanghel verde
- 50 g unt
Pentru sos:
- 30 g unt
- Sucul de la o jumatate de lamaie
- 1 felie de lamaie pentru decor
Mod de preparare
1. Pregatirea cartofilor
Cartofii mici sunt ideali pentru aceasta reteta datorita texturii lor cremoase si a gustului delicat.
Spala bine cartofii si pune-i la fiert intr-o oala cu apa si sare timp de 15-20 de minute, pana cand se patrund usor cu furculita.
Dupa fierbere, scurge-i, taie-i in jumatati si soteaza-i intr-o tigaie cu 1 lingura de unt si un praf de piper, pana devin usor aurii.
2. Gatirea sparanghelului
Sparanghelul este un ingredient nobil, dar trebuie preparat corect pentru a-si pastra textura crocanta si gustul delicat.
Rupe capetele lemnoase ale sparanghelului. Opareste-l rapid intr-o oala cu apa clocotita si sare timp de 2 minute. Transfera-l imediat intr-un bol cu apa rece si gheata pentru a-si mentine culoarea verde vibranta. Soteaza-l in putin unt timp de 2 minute, astfel incat sa isi pastreze textura si aroma.
3. Gatirea fileului de peste
Pestele trebuie sa fie fraged la interior si crocant la exterior. Pentru a obtine acest rezultat:
- Incinge o tigaie cu ulei de masline la foc mediu.
- Condimenteaza fileurile cu sare si piper.
- Asaza fileurile in tigaie cu pielea in jos si gateste-le timp de 3-4 minute, pana devin aurii si crocante.
- Intoarce-le si mai gateste-le inca 2 minute, apoi adauga untul ramas si stropeste pestele cu el folosind o lingura.
4. Prepararea sosului de unt si lamaie
Acest sos simplu, dar rafinat, va completa perfect gustul pestelui si al garniturii:
- Topeste 30 g de unt intr-o tigaie mica.
- Adauga sucul de lamaie si amesteca bine pana cand sosul devine omogen si cremos.
- Potriveste gustul cu sare si piper, dupa preferinte.
Montarea farfuriei
Pentru un plating spectaculos:
- Asaza cartofii si sparanghelul pe farfurie, formand un strat de baza.
- Asaza fileul de peste deasupra, astfel incat pielea crocanta sa fie vizibila.
- Stropeste totul cu sosul de unt si lamaie.
- Decoreaza cu o felie de lamaie si cateva frunze de coriandru sau patrunjel proaspat.
- Daca vrei un aspect elegant, adauga microgreens pentru un plus de prospetime si culoare.
Sugestie de servire
Aceasta reteta se potriveste de minune cu un vin alb sec, precum un Sauvignon Blanc sau un Chardonnay. Aceste vinuri au o aciditate echilibrata care completeaza perfect aromele delicate ale pestelui si sosului de lamaie.
Aceasta reteta de file de peste cu sparanghel si cartofi in sos de unt si lamaie este un exemplu perfect de echilibru intre savoare, simplitate si eleganta. Fie ca iti doresti sa impresionezi invitatii la o cina sofisticata sau pur si simplu sa te bucuri de un preparat delicios si sanatos, aceasta combinatie nu te va dezamagi.
Pofta buna!