Feluri principale

#retete gourmet #retete somon # retete peste #peste

Explozie de culoare si gust pe farfurie: somon prajit cu sos cremos de ierburi si accente citrice

 

Daca ai pofta de un preparat care sa te rasfete atat vizual, cat si gustativ, imaginea de mai sus iti ofera exact asta: o simfonie de culori, texturi si arome atent echilibrate. Pe un platou elegant, se odihneste o bucata generoasa de somon prajit, acoperit cu un strat bogat de sos cremos cu verdeturi, inconjurat de decoratiuni spectaculoase din lamaie sculptata si un strop artistic de sos de soia. Totul e completat de o pensula de ulei cu ierburi si seminte, care transforma farfuria intr-o veritabila opera de arta culinara.

Aceasta reteta nu doar ca impresioneaza prin aspect, dar aduce si o combinatie perfecta de prospetime, cremozitate si savoare umami, ceea ce o face ideala pentru cinele speciale sau pentru acele momente in care vrei sa te rasfeti ca la restaurant, chiar la tine acasa.

Somon prajit cu sos cremos de verdeturi si accente citrice

Ingrediente (pentru 2 portii)

Pentru somon:

  • 2 fileuri de somon (150–180 g fiecare), cu pielea inlaturata
  • sare si piper dupa gust
  • 1 lingura de ulei de masline

Pentru sosul cremos cu verdeturi:

  • 1 lingura de unt
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 150 ml smantana pentru gatit (minimum 20% grasime)
  • 1 lingurita de mustar Dijon
  • 1 lingurita de zeama de lamaie
  • 2 maini de spanac proaspat sau congelat (bine scurs)
  • 1 lingura de patrunjel tocat
  • sare, piper si un praf de boia dulce sau afumata

Pentru decor si servire:

  • 1 lamaie, taiata si decorata sub forma de flori
  • 1 lingura sos de soia
  • ulei cu patrunjel sau busuioc (optional, pentru decor)
  • seminte de susan negru si piper zdrobit, pentru presarat

Mod de preparare

  1. Prepara sosul cremos
    Intr-o tigaie, topeste untul si caleste usturoiul timp de 30 de secunde. Adauga smantana si mustarul, amestecand bine. Lasa sosul sa dea in clocot, apoi redu focul si adauga spanacul tocat (sau scurs, daca e congelat). Gateste 2-3 minute pana cand se inmoaie, apoi adauga patrunjelul, zeama de lamaie, sare, piper si boia. Continua sa amesteci pana ce sosul devine cremos si consistent. Lasa deoparte, acoperit.
  2. Prajeste somonul
    Asezoneaza fileurile cu sare si piper. Incinge uleiul intr-o tigaie si prajeste somonul 3–4 minute pe fiecare parte, in functie de grosime. Trebuie sa fie rumen la exterior si fraged in interior.
  3. Monteaza farfuria
    Asaza somonul pe farfurie si toarna deasupra sosul cald cu verdeturi. Alatura decoratiunile din lamaie sculptata si adauga un bol mic cu sos de soia. Pentru un efect vizual impresionant, stropeste farfuria cu ulei aromat si presara seminte de susan negru si piper proaspat zdrobit.

Sfaturi de plating

  • Pentru un look profesional, foloseste o pensula de silicon pentru a intinde uleiul cu ierburi intr-o dunga larga.
  • Creeaza decoratiuni din lamaie sub forma de flori prin taieturi in cruce si rotiri delicate ale segmentelor.
  • Alege o farfurie alba, simpla, ca sa lasi culorile preparatului sa iasa in evidenta.

Aceasta reteta este mai mult decat un preparat – e o experienta vizuala si gustativa completa. Te provoaca sa-ti folosesti simturile si sa redescoperi cum detaliile pot transforma o cina banala intr-un festin memorabil. Asadar, ia-ti timp, savureaza fiecare pas si bucura-te de un somon gatit cu rafinament, direct in propria ta bucatarie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului