Feluri principale

#indredient drob de pui #reteta drob de pui # dorb de pui #retete paste #drob

Drob de pui mai gustos ca niciodata. Ingredientul surpriza care schimba tot gustul

Cand te gandesti la drob, cel mai probabil iti vine in minte imaginea clasica de Paste, cu drobul de miel asezat mandru langa ouale rosii, cozonac si pasca. Dar, daca vrei o varianta mai usoara, mai moderna si poate chiar mai gustoasa, atunci trebuie sa incerci drob de pui. Este o alegere excelenta nu doar pentru cei care nu agreeaza carnea de miel, ci si pentru toti cei care vor o masa de sarbatoare mai light, dar la fel de savuroasa.

 

Ce nu stii inca e ca exista un ingredient surpriza care transforma complet acest preparat aparent banal intr-un deliciu demn de chef-i celebri. Hai sa descoperi tot ce trebuie sa stii ca sa faci un drob de pui gustos si aromat, cum nu ai mai mancat niciodata!

De ce sa alegi drob de pui in loc de drob de miel

In primul rand, drobul de pui este mai usor de digerat si are un gust mai bland, ceea ce il face potrivit inclusiv pentru copii sau persoane in varsta. In plus, este mult mai accesibil – atat din punct de vedere al pretului, cat si al disponibilitatii ingredientelor.

Daca ai fost vreodata intimidat de mirosul sau textura maruntaielor de miel, atunci varianta cu pui e raspunsul. Poti folosi fie maruntaie de pui (inimi, pipote, ficatei), fie piept sau pulpe dezosate, tocate marunt. Sau, pentru un rezultat si mai suculent, le poti combina.

Ingredientele de baza pentru un drob de pui reusit

Pentru un drob de pui clasic, ai nevoie de:

  • 500 g ficatei de pui
  • 300 g inimi si pipote
  • 1-2 piepturi de pui (optional)
  • 2 legaturi mari de ceapa verde
  • 1 legatura de usturoi verde (sau 2-3 catei de usturoi uscat)
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 1 legatura de marar
  • 6 oua crude
  • 2 oua fierte (pentru mijloc, optional)
  • 2 linguri ulei sau unt topit
  • Sare, piper, boia (dupa gust)
  • Pesmet sau faina de ovaz, pentru legare (optional)
  • Foi de placinta sau prapure (daca vrei o prezentare traditionala)

Ingredientul surpriza: branza maturata care schimba tot jocul

Ei bine, aici vine secretul: branza maturata – fie ca e vorba de branza de burduf, telemea bine scursa, sau chiar o branza cu mucegai nobil (da, ai citit bine!). Acest ingredient adauga profunzime, cremozitate si o aroma inconfundabila, care echilibreaza perfect prospetimea verdeturilor si gustul discret al carnii de pui.

Poti adauga cam 100-150 g de branza data pe razatoare sau sfaramata marunt in compozitie, dupa ce ai lasat-o un pic sa se tempereze. Vei observa imediat diferenta – nu doar in gust, ci si in textura drobului.

Alte ingrediente care pot duce drobul de pui la urmatorul nivel

Daca vrei sa experimentezi, poti adauga:

  • Ciuperci sotate, pentru un plus de savoare
  • Ardei copt taiat cubulete, pentru dulceata
  • Nuca maruntita, pentru un contrast crocant
  • Praz in loc de ceapa verde, pentru un gust mai rafinat
  • Coaja rasa de lamaie, pentru un twist fresh, neasteptat

Toate aceste variante merg bine cu ingredientul surpriza – branza maturata, asa ca poti jongla fara frica.

Cum prepari pas cu pas drobul de pui perfect

  1. Fierbe maruntaiele (inimi, pipote, ficatei) in apa cu sare. Ficatul adauga-l spre final, ca sa nu se intareasca prea tare.
  2. Lasa-le la racit, apoi toaca totul marunt cu cutitul sau da-le prin masina de tocat, daca vrei o textura mai fina.
  3. Soteaza ceapa si usturoiul verde cateva minute in ulei sau unt, doar cat sa devina usor translucide.
  4. Toaca verdeturile, nu foarte marunt, ca sa se simta in compozitie.
  5. Intr-un bol mare, amesteca toate ingredientele: carne, ceapa, verdeturi, ouale crude, branza maturata, sare, piper, boia, plus eventualii aditivi (pesmet, ciuperci, etc).
  6. Unge o tava cu ulei si tapeteaz-o cu hartie de copt sau foi de placinta/prapure.
  7. Toarna jumatate din compozitie, adauga ouale fierte (daca folosesti), apoi restul compozitiei.
  8. Coace la 180°C timp de 40-50 minute, sau pana se rumeneste frumos deasupra.
  9. Lasa-l sa se raceasca complet inainte de taiere, altfel risti sa se faramiteze.

Cum pastrezi drobul proaspat si gustos mai multe zile

Un alt avantaj al drobului de pui este ca rezista foarte bine la frigider, mai ales daca il invelesti bine in folie alimentara sau il pastrezi intr-o caserola etansa. Se poate consuma rece, ca aperitiv, sau usor incalzit.

Poti chiar sa-l congelezi, dar fara oua fierte in interior, care isi schimba textura dupa decongelare. Ideal e sa-l consumi in 3-4 zile de la preparare, cand inca isi pastreaza prospetimea.

Cu ce poti servi drobul de pui

In afara de clasicul aranjament de Paste, poti transforma drobul de pui intr-un preparat cool, servit:

  • Cu salata verde sau mix de frunze
  • Pe o felie de paine cu maia
  • Cu sos de mustar cu miere sau iaurt cu usturoi
  • Langa o salata de ridichi si castraveti

Daca il tai frumos si il asezi pe un platou decorat cu oua colorate natural si verdeturi, ai un antipast demn de Instagram.

Variante vegetariene si fara gluten

Vrei sa impresionezi si pe prietenii vegetarieni? Poti inlocui carnea cu ciuperci, linte rosie fiarta sau naut pasat, si branza maturata ramane asul din maneca. Pentru o varianta fara gluten, elimina pesmetul si foloseste fulgi de ovaz fara gluten sau faina de migdale.

De ce sa incerci drobul de pui cu ingredientul surpriza

Daca vrei un preparat care sa respecte traditia, dar sa aduca un suflu nou pe masa ta, drob de pui cu branza maturata este alegerea ideala. Este usor de facut, sanatos, versatil si extrem de gustos.

Nu trebuie sa fii masterchef ca sa-l reusesti. Ai nevoie doar de cateva ingrediente de baza, curaj sa adaugi acel „ceva” diferit si pofta de bine.

Asa ca data viitoare cand te gandesti la drob, uita de retetele plictisitoare si incearca aceasta versiune reinventata. S-ar putea sa descoperi ca devine noul tau preparat preferat de sarbatori... sau chiar de zi cu zi!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului