De ce sa incerci acest curry cu naut si dovleac?
Pe langa gustul deosebit, aceasta reteta se remarca prin complexitatea aromelor. Combinatia de piure de dovleac si lapte de cocos formeaza o baza cremoasa si usor dulce, care contrasteaza perfect cu notele picante de jalapeño si ghimbir. Zeama de lime adauga o prospetime subtila, completand armonios profilul gustativ. Poti adauga si mai multe legume, cum ar fi spanacul sau fasolea verde, pentru un plus de nutrienti si o textura variata.
Ingrediente necesare:
- 3 linguri ulei de floarea-soarelui (sau alt ulei vegetal fara aroma)
- o ceapa mare, tocata
- 2 ardei jalapeño, curatati de seminte si taiati felii subtiri (optional, pentru cei care prefera picant)
- 1 frunza de dafin
- 1 bucatica de ghimbir de aproximativ 2 cm, tocat marunt
- 4 catei de usturoi, tocati marunt
- 1 ½ lingurita garam masala
- 1 lingurita chimen macinat
- ½ lingurita turmeric
- 2 conserve (aproximativ 400 g fiecare) de naut, clatite si scurse
- 1 conserva (aproximativ 400 ml) de lapte de cocos (nu folosi lapte de cocos light, pentru o textura cremoasa)
- 1 conserva (aproximativ 400 ml) de piure de dovleac
- 1 ½ lingurita sare de mare fina, ajustata dupa gust
- ¾ cana coriandru proaspat, tocat (plus extra pentru servire). Daca nu iti place coriandrul, il poti inlocui cu patrunjel
- 2-3 linguri zeama de lime, plus felii de lime pentru servire
- orez sau couscous gatit, pentru servire (optional)
Cum se prepara:
Incinge uleiul intr-o tigaie mare la foc mediu. Adauga ceapa, jalapeño si frunza de dafin. Gateste-le, amestecand ocazional, pana cand ceapa devine aurie pe margini, aproximativ 8 minute.
Adauga ghimbirul si usturoiul si caleste-le timp de 2 minute, amestecand frecvent, pana cand elibereaza aromele. Apoi, adauga garam masala, chimenul si turmericul; mai gateste pentru inca 30 de secunde, pentru a intensifica aromele condimentelor.
Incorporeaza nautul, laptele de cocos, piureul de dovleac, ½ cana de apa si sarea. Adu compozitia la punctul de fierbere, apoi redu focul si las-o sa fiarba timp de 10 minute, amestecand ocazional, astfel incat aromele sa se combine armonios. Daca ti se pare ca sosul devine prea gros, adauga putina apa.
In final, adauga coriandru proaspat si zeama de lime, ajustand cantitatea dupa gust. Gusta si adauga sare daca mai este nevoie.
Serveste curry-ul peste orez sau couscous, presarand deasupra coriandru proaspat si adaugand cateva felii de lime pentru un plus de prospetime.
Sfaturi pentru a personaliza reteta:
- Ajusteaza nivelul de iuteala. Poti adapta reteta pentru toate gusturile – foloseste ardei jalapeño fara seminte pentru un gust mai bland, sau adauga putina pudra de chili daca preferi un curry mai picant.
- Mai multe legume. In ultimele minute de gatire, poti adauga frunze de spanac, baby kale sau fasole verde. Acestea se vor inmuia usor in sosul cremos, oferind o textura proaspata si o doza suplimentara de vitamine.
- Serveste cu diferite garnituri. Orezul si couscous-ul sunt optiuni excelente pentru a echilibra gustul bogat al curry-ului, dar il poti incerca si cu paine naan sau chapati pentru o experienta autentica indiana.
Acest curry de naut cu cocos, dovleac si lime este o reteta care te va incanta prin echilibrul de gusturi si texturi. Incearca-l intr-o seara racoroasa si lasa-te purtat de aromele exotice ale condimentelor calde si de prospetimea lime-ului. Cu siguranta, va deveni unul dintre preparatele preferate ale familiei tale!