Feluri principale

#preparare somon #retete somon #somon la gratar #somon

Cum sa prepari cel mai bun somon la gratar cu garnitura de vinete

Somonul este un peste gustos, o sursa importanta de acizi grasi omega 3, este un aliment recomandat in multe diete si un peste extrem de versatil pe care ai sa il intalnesti in multe preparate culinare si in combinatii inedite.

Pentru a prepara cel mai bun somon la gratar care are alaturi o garnitura de vinete si un sos care da preparatului o savoare deosebita, urmeaza pasii urmatori. Este surprinzator cum din cateva ingrediente simple si proaspete poate iesi un fel de mancare atat de bogat.

Ingrediente pentru somonul la gratar cu garnitura de vinete

  • 3 linguri + 1 lingura de ulei de masline
  • 1 ceapa mica, tocata fin
  • 2 catei de usturoi pisati
  • Sare
  • 1 cana faina de naut
  • 1 lingurita suc de lamaie + 2 lingurite suc de lamaie
  • 2 vinete de marime medie
  • 500-600 grame de somon file, taiat in 4 bucati
  • ¼ cana iaurt gras
  • Funze de menta
  • 2 linguri chives tocate

Cum se prepara somnul la gratar cu garnitura de vinete

Pune la incins intr-o tigaie, 1 lingura de ulei de masline. Adauga ceapa, jumatate din usturoiul pisat si sare si amesteca din cand in cand, pana se inmoaie, aproximativ 5 minute. Adauga 2 cani de apa si lasa totul sa fiarba. In timp ce amesteci, pune usor si faina de naut, amestecand viguros acum; ia tigaia de pe foc si amesteca pana cand nu mai exista cocoloase.

Pune acest amestec in robotul de bucatarie impreuna cu sucul de lamaie si paseaza, adauga treptat cate 1 lingura de ulei de masline pana cand amestecul este fin. Pune acest amestec intr-o tava de paine tapetata cu hartie pergament si netezeste bine deasupra. Acopera cu o alta bucata de pergament si o alta forma de paine si preseaza cu un obiect greu. Pune la frigider pana cand se intareste, 30 de minute – 1 ora.

Intre timp, incalzeste gratarul la temperatura medie, spre mare. Taie amestecul din faina de naut in cuburi de 1.5 centimetri. Incalzeste 1 lingura de ulei intr-o tigaie si rumeneste cubuletele pana cand devin maronii, cate 3-5 minute fiecare serie de crutoane. Asaza-le pe o tava cu prosop de hartie pana cand se usuca.

Feliaza vinetele pe lungime, in felii de 1.3 centimetri grosime. Presara peste vinete uleiul de masline ramas, pune sare si asaza-le pe gratar. Lasa-le pana cand se inmoaie, aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte. Condimenteaza somonul cu sare si piper si asaza-l pe gratar cu vinetele. Lasa-l pana cand capata o culoare opaca, 3-5 minute pe fiecare parte. Transfera-l pe farfurii cand este gata.

Intr-un bol mic, amesteca iaurtul, sucul de lamaie, ustuoiul si un praf de sare. Presara sos de iaurt peste vinete si pune deasupra crutoanele din faina de naut, menta verde tocata si chieves. Serveste cu somon la gratar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete