Pentru a prepara cel mai bun somon la gratar care are alaturi o garnitura de vinete si un sos care da preparatului o savoare deosebita, urmeaza pasii urmatori. Este surprinzator cum din cateva ingrediente simple si proaspete poate iesi un fel de mancare atat de bogat.
Ingrediente pentru somonul la gratar cu garnitura de vinete
- 3 linguri + 1 lingura de ulei de masline
- 1 ceapa mica, tocata fin
- 2 catei de usturoi pisati
- Sare
- 1 cana faina de naut
- 1 lingurita suc de lamaie + 2 lingurite suc de lamaie
- 2 vinete de marime medie
- 500-600 grame de somon file, taiat in 4 bucati
- ¼ cana iaurt gras
- Funze de menta
- 2 linguri chives tocate
Cum se prepara somnul la gratar cu garnitura de vinete
Pune la incins intr-o tigaie, 1 lingura de ulei de masline. Adauga ceapa, jumatate din usturoiul pisat si sare si amesteca din cand in cand, pana se inmoaie, aproximativ 5 minute. Adauga 2 cani de apa si lasa totul sa fiarba. In timp ce amesteci, pune usor si faina de naut, amestecand viguros acum; ia tigaia de pe foc si amesteca pana cand nu mai exista cocoloase.
Pune acest amestec in robotul de bucatarie impreuna cu sucul de lamaie si paseaza, adauga treptat cate 1 lingura de ulei de masline pana cand amestecul este fin. Pune acest amestec intr-o tava de paine tapetata cu hartie pergament si netezeste bine deasupra. Acopera cu o alta bucata de pergament si o alta forma de paine si preseaza cu un obiect greu. Pune la frigider pana cand se intareste, 30 de minute – 1 ora.
Intre timp, incalzeste gratarul la temperatura medie, spre mare. Taie amestecul din faina de naut in cuburi de 1.5 centimetri. Incalzeste 1 lingura de ulei intr-o tigaie si rumeneste cubuletele pana cand devin maronii, cate 3-5 minute fiecare serie de crutoane. Asaza-le pe o tava cu prosop de hartie pana cand se usuca.
Feliaza vinetele pe lungime, in felii de 1.3 centimetri grosime. Presara peste vinete uleiul de masline ramas, pune sare si asaza-le pe gratar. Lasa-le pana cand se inmoaie, aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte. Condimenteaza somonul cu sare si piper si asaza-l pe gratar cu vinetele. Lasa-l pana cand capata o culoare opaca, 3-5 minute pe fiecare parte. Transfera-l pe farfurii cand este gata.
Intr-un bol mic, amesteca iaurtul, sucul de lamaie, ustuoiul si un praf de sare. Presara sos de iaurt peste vinete si pune deasupra crutoanele din faina de naut, menta verde tocata si chieves. Serveste cu somon la gratar.