Feluri principale

#preparare piure #retete piure #piure de cartofi #piure

Cum sa prepari cel mai bun piure din cartofi. Doua retete din care sa te inspiri

Piureul de cartofi este una dintre cele mai cunoscute feluri de mancare, care uneori este folosita pe post de garnitura, iar alteori ca fel principal, in functie de preferintele personale. De aceea exista si multe variante de a gati acest preparat si retetele abunda de versiuni inedite si gustoase de piure. Iata doua variante de retete diferite si care pot sa fie atractia serii la sarbatori sau la serile petrecute in familie la cina:

1. Piure de cartofi cu smantana

Ingrediente:

  • Aproximativ 2 kg de cartofi taiati in bucati medii
  • Sare si piper
  • 1 ½ cupe de smantana
  • ½ cupa de lapte integral
  • 4 linguri de unt nesarat, taiat cubulete
  • 150 de grame de branza Cheddar, rasa

Preparare:

Intr-o oala mare se pun cartofii si destul de multa apa astfel incat sa fie acoperiti. Trebuie lasati sa fiarba. Apoi se adauga doua linguri de sare si se reduce caldura si se fierbe la foc mic pana devin fragezi, 15-18 minute, iar apoi se scurg si se pun la loc in oala respectiva.

Adauga smantana, unt, lapte si cate jumatate de lingura de sare si piper si se paseaza pana la consistenta dorita si se incorporeaza si Cheddar.

2. Piure de cartofi cu ierburi aromatice

Ingrediente:

  • 8 cartofi, decojiti si taiati in cubulete
  • Sare
  • 2 cupe de smantana grasa
  • 4 linguri de unt nesarat
  • 4 betisoare de cimbru
  • 2 fire de patrunjel proaspat
  • Dafin- 1 foaie
  • Boabe de piper negre- 6
  • Nucsoara macinata proaspata pentru servire

Preparare:

Se pun cartofii cu apa la fiert intr-o oala mare. Se fierb la foc mic dupa ce se pune o lingura de sare, pana cand sunt fragezi. Se scurg dupa 15-18 minute de fiert dupa momentul in care focul s-a miscorat si temperatura a fost mai redusa si se pun la loc in oala.

Intre timp, se amesteca smantana, untul, cimbrul, patrunjelul, dafinul, piperul intr-o tigaie si se aduc la punctul de fierbere. Se reduce caldura dupa momentul de fierbere si se lasa inca 3 minute pe foc. Apoi se inchide focul.

Se paseaza mixtura de crema cu cartofii in aceeasi oala. Se adauga ¾ de lingurita de sare si se paseaza in continuare pana se ajunge la consistenta dorita de fiecare bucatar. Se adauga la final nucsoara macinata si se serveste pe farfurie, cu modelul dorit. Portiile pot sa fie in functie de preferintele personale.

 

Ambele retete sunt usor de preparat si simplu de adaugat oricarui fel principal de mancare. De exemplu pot sa fie alaturate unor mancaruri cu sos sau fripturi, preparate pe baza de branza sau soia, precum si peste prajit sau gratinat. De asemenea pot sa fie consumate cu salata sau legume. Oricine poate sa adauge sare si piper dupa gust, precum si alte ingrediente ce tinde zona de asezonare, astfel incat sa fie pe gustul oricui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului