Ingrediente pentru placinta greceasca
- 1 pachet foi pentru placinta
- 160 g gris
- 1 litru de lapte
- 4 galbenusuri
- 2 oua intregi
- 150 g zahar
- 1 fiola esenta de vanilie
- coaja rasa de la o portocala
- 200 g unt
- 1 praf de sare
Pentru sirop
- 1 litru de apa
- 400 g zahar
- 3 linguri miere
- 1 baton de scortisoara
- o jumatate de lamaie
Cum se prepara placinta greceasca
Intr-o oala incapatoare pune laptele la fiert si adauga grisul. Amesteca foate bine timp de doua minute, apoi stinge focul si adauga untul, sarea si zaharul. Amesteca pana cand se topesc si lasa compozitia sa se raceasca.
Intre timp, intr-un bol pentru mixer adauga galbenusurile si ouale si amesteca bine pana obtii o spuma. Adauga apoi esenta de vanilie si coaja de portocala si continua sa amesteci. Amestecul rezultat se adauga peste laptele cu gris, racite.
Intr-o tava incapatoare adauga jumatate din foile de placinta, ungandu-le pe fiecare cu ulei. Adaoua apoi compozitia de placinta, iar la final adauga restul de foi.
Coace placinta la cuptorul preincalzit la 180oC timp de o ora sau pana cand se rumeneste bine.
Intre timp prepara siropul, punanad apa la fiert intr-o cratita impreuna cu zaharul, batonul de scortisoara si jumatatea de lamaie. Lasa sa clocoteasca timp de 2-3 minute, apoi stinge focul si adauga mierea. Amesteca bine si lasa siropul sa se raceasca pana cand placinta este gata. Dupa ce s-a racit scoate lamaie si batonul de scortisoara din sirop.
Cand placinta este gata, scoate-o din cuptor si las-o sa se racoreasca timp de 10 minute, apoi adauga siropul peste aceasta si las-o sa se raceasca complet. Dupa 3-4 ore poti taia placinta.
Cum se serveste placinta greceasca
Serveste placinta greceasca alaturi de fructe de sezon sau o cupa de inghetata.
Sursa foto: cookinginplaingreek.com