Cum sa pregatesti mamaliga altfel: 3 moduri inedite de preparare
Mamaliga este un preparat traditional romanesc indragit, dar poate fi reinterpretata intr-o multime de moduri pentru a aduce un suflu nou in bucatarie. Daca esti in cautarea unor retete creative, iata 3 moduri inedite de a pregati mamaliga, transformand-o intr-un preparat savuros si surprinzator.
1. Mamaliga la cuptor cu branza si smantana
Aceasta varianta delicioasa transforma mamaliga intr-un preparat cremos si consistent, perfect pentru o masa in familie.
Ingrediente:
200 g malai
800 ml apa
150 g branza telemea sau branza de burduf
100 g cascaval ras
150 g smantana
2 oua
Sare, dupa gust
Mod de preparare:
Pregateste mamaliga clasica, adaugand malaiul treptat in apa clocotita cu un praf de sare. Amesteca continuu pana cand mamaliga este bine fiarta.
Intr-o tava unsa cu unt, pune un strat de mamaliga, urmat de un strat de branza si smantana.
Repeta straturile, iar deasupra adauga ouale batute si cascavalul ras.
Coace la 180°C timp de 20-25 de minute, pana cand cascavalul capata o crusta aurie.
2. Mamaliga prajita
Mamaliga prajita este o reteta simpla, dar care impresioneaza prin textura crocanta si gustul savuros.
Ingrediente:
Mamaliga racita (preferabil pregatita cu o zi inainte)
Ulei pentru prajit
Sare si condimente (optional)
Mod de preparare:
Taie mamaliga racita in felii sau forme dorite (cuburi, triunghiuri).
Incinge uleiul intr-o tigaie si prajeste bucatile de mamaliga pe ambele parti pana devin aurii si crocante.
Serveste mamaliga prajita ca aperitiv sau garnitura, alaturi de un sos de usturoi, branza rasa sau iaurt.
3. Mamaliga cu ciuperci si spanac
Aceasta reteta adauga un mix de arome si nutrienti, fiind perfecta pentru o masa usoara si hranitoare.
Ingrediente:
200 g malai
800 ml apa
200 g ciuperci (champignon sau pleurotus)
150 g spanac proaspat
2 catei de usturoi
50 ml ulei de masline
100 g parmezan ras
Sare si piper, dupa gust
Mod de preparare:
Pregateste mamaliga clasica, apoi intinde-o intr-un strat uniform pe o tava unsa cu putin ulei. Lasa sa se raceasca.
Incinge uleiul de masline intr-o tigaie, adauga usturoiul tocat, ciupercile feliate si spanacul. Caleste-le cateva minute, pana cand devin fragede.
Pune amestecul de ciuperci si spanac peste mamaliga si presara parmezan ras deasupra.
Coace totul la 180°C timp de 15-20 de minute.