Cartofii copti cu sunt exemplul perfect de mancare extrem de simpla, dar foarte gustoasa. Populari in randul romanilor, cartofii copti cu zeama de varza constituie un fel de mancare ideal pentru anotimpul rece.
1. Alege cartofii
Pentru cartofi copti, poti folosi orice varianta a acestei legume, insa cei mai potriviti sunt cartofii maturi, perfect sanatosi. Acestia nu trebuie sa prezinte zone verzi , lovituri sau stricaciuni pe suprafata. Daca faci o cantitate mai mare de , pentru intreaga familie, alege-i pe aceia care sunt asemanatori ca forma si marime. In acest fel, se vor face in cuptor in mod uniform si in acelasi timp.
2. Ce ingrediente folosesti pentru cartofii copti in coaja
Cei mai simpli cartofi copti se fac numai pe baza de cartofi, sare si zeama de varza. Mai poti adauga, insa, putin ulei vegetal (inclusiv ulei de masline) si niste unt.
3. Pregateste cartofii
Cartofii copti se fac la cuptor in coaja, de aceea trebuie bine curatati in prealabil. Spala fiecare cartof sub jet de apa. Cartofii nu trebuie sa fie scufundati in apa deoarece vor absoarbe prea mult lichid, iar textura lor nu va mai fi pufoasa.
Foloseste apa la o temperatura medie si nu apa fierbinte. In acest fel, cartofii se vor coace uniform si in interior si in exterior. Sterge bine si usuca fiecare cartof cu un prosop de bucatarie.
Indeparteaza cu un cutit petele si celelalte imperfectiuni ale cojii. Strapunge cartofii in cateva locuri cu o furculita pentru a permite aburilor sa iasa din leguma. In acest fel se evita riscul de explozie in cuptor a cartofului.
Daca vrei cartofi crocanti, fa-i in cuptor asa cum sunt. Daca vrei o coaja moale, inveleste cartofii in folie de aluminiu . In acest al doilea caz, insa, aburii tinuti in interior vor inmuia coaja, iar miezul cartofului nu va mai fi unul pufos. Rezultatul este unul de cartof fiert mai mult decat copt.
Pentru o coaja delicata, unge-o cu ulei de masline, cu ulei de floarea-soareului sau cu unt. Cine doreste, poate sa ruleze cartofii pe o suprafata cu sare grunjoasa. Coaja va fi cu atat mai buna de mancat. Aceasta metoda este recomandata pentru cartofii a caror coaja este comestibila.
Pentru cartofii medii, acestia se coc in cuptor 45 de minute la 220 grade Celsius.
4. Serveste cartofii
Scoate cartofii din cuptor cat sunt inca fierbinti, cresteaza-i si impinge miezul in afara. Serveste cu bucatele de unt si sare, impreuna cu o cana de zeama de varza.
Foto: whatscookingamerica.net