Sarbatoarea de Sfantul Ion inseamna un nou festin pe cinste alaturi de cei dragi, dar si un alt efort din partea ta pentru pregatirea mesei. Economiseste-ti resursele pretioase de energie si prepara un meniu rapid si delicios, care nu te obliga sa petreci ore in sir in bucatarie!
Cine spune ca o masa copioasa de sarbatoare te “condamna” la ore nesfarsite de gatit? Urmatoarele idei te ajuta sa pregatesti o masa pe cinste, in timp-record!
Aperitiv de Sfantul Ion: Andive umplute cu urda si migdale
Iata un aperitiv la care musafirii tai nu se vor astepta: frunze de andive umplute cu urda cremoasa si migdale, un aperitiv pe cat de sanatos, pe atat de gustos!
Ingrediente:
- 150 grame migdale coapte (nesarate)
- 150 grame stafide
- doua linguri ceapa taiata marunt
- 3 linguri ulei de masline extravirgin
- 1 praf de sare
- 1 praf de piper
- 4 andive, cu capetele taiate si frunzele separate
- 100 grame urda proaspata
Mod de preparare:
Amesteca migdalele, stafidele, ceapa, uleiul, sarea si piperul intr-un bol mic. Asaza frunzele de andive pe platouri intinse, pune in mijlocul lor cate o lingura generoasa de urda si toarna deasupra cate o lingurita din compozitia cu migdale.
Fel principal de Sfantul Ion: Friptura de porc cu rucola si Prosciutto
Traditionala friptura de porc are un gust cu totul diferit, atunci cand o insotesc in farfurie ingrediente imprumutate din bucataria italieneasca.
Ingrediente:
- doua linguri ulei de masline
- 3-4 felii de prosciutto, taiate marunt
- 2 catei de usturoi pisati
- 750 grame carne de porc (muschi file)
- sare si piper dupa gust
- doua linguri otet balsamic
- 500 grame rucola, bine spalata
- 500 grame rosii pruna, taiate cubulete
Mod de preparare:
Incalzeste uleiul intr-o tigaie mare, adauga feliile de prosciutto si usturoiul si lasa-le la prajit circa 4 minute. Trasfera apoi totul pe o farfurie. Asezoneaza carnea de porc cu sare si piper si prajeste-o in tigaie la foc mediu, pana cand se patrunde bine. Ia friptura de pe foc si las-o intr-un bol, acoperita.
Toarna otetul balsamic in tigaie si lasa-l sa se evapore, apoi adauga frunzele de rucola si lasa-le pe foc circa 2 minute. Adauga apoi rosiile, prosciutto si usturoiul. Acopera tigaia cu un capac, amesteca ingredientele din cand in cand si, doua doua minute, asezoneaza cu sare si piper. Transfera totul pe o farfurie si asaza friptura de porc deasupra.
Desert de Sfantul Ion: Budinca “gata intr-un minut”
Oaspetii tai vor crede ca ai pierdut ore in sir sa prepari aceasta budinca delicioasa, insa in realitate, ai nevoie de doar cateva minute!
Ingrediente:
- 450 grame urda proaspata
- 60 ml lichior de cafea
- 60 grame miere
- pudra de cacao (doua linguri)
- fructe pentru decor (la alegere)
Mod de preparare:
Amesteca urda cu lichiorul si mierea intr-un bol. Toarna compozitia in pahare speciale pentru servit, acopera-le cu folie alimentara si lasa-le la frigider circa o ora. Inainte de servire, presara deasupra pudra de cacao, un strop de miere si cateva cubulete de fructe. Poti adapta reteta pentru copii,
inlocuind lichiorul de cafea cu esenta de migdale.