Caracatita la gratar este un preparat sofisticat, in care gustul delicat al fructelor de mare se imbina armonios cu aromele intense ale legumelor coapte. Tentaculele sunt rumenite la perfectiune, avand o textura frageda si suculenta, iar alaturi de ele se regasesc cartofi aurii, ciuperci, sparanghel si porumb baby, toate gatite la gratar pentru a intensifica savoarea fiecarui ingredient.
Pentru un contrast placut de texturi si arome, preparatul este completat de o salata proaspata, compusa din morcovi rasi, rosii suculente, ceapa alba crocanta, ridichi si broccoli, toate asezonate simplu pentru a pastra gustul natural al ingredientelor. Aceasta combinatie echilibrata imbina influentele bucatariei mediteraneene cu o abordare moderna, punand in valoare simplitatea si autenticitatea fiecarui element.
De ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara caracatita la gratar cu legume si salata
Ingrediente (pentru 2 portii)
Pentru caracatita la gratar:
- 1 caracatita proaspata sau congelata (aprox. 600 g)
- 2 foi de dafin
- 1 lamaie (pentru fierbere)
- 2 catei de usturoi
- 50 ml ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita fulgi de ardei iute (optional)
- Sare si piper, dupa gust
Pentru legumele coapte:
- 2 cartofi medii, taiati in bucati mari
- 6 fire de sparanghel
- 4 ciuperci champignon mari
- 4 bucati de porumb baby
- 2 linguri ulei de masline
- Sare, piper si ierburi aromatice (oregano, cimbru)
Pentru salata proaspata:
- 1 morcov mare, ras
- 1 rosie mare, feliata
- ½ ceapa alba, taiata rondele subtiri
- 2 ridichi, taiate julienne
- 1 buchet mic de broccoli
- ½ lingurita sare
- 1 lingura ulei de masline
- 1 lingura otet de mere
Cum se prepara caracatita la gratar cu legume si salata
1. Pregatirea caracatitei
Daca folosesti caracatita proaspata, spal-o bine si curata-i ventuzele. Daca este congelata, las-o la decongelat peste noapte in frigider.
- Intr-o oala mare cu apa clocotita, adauga foile de dafin, usturoiul intreg, sucul unei lamai si putina sare.
- Scufunda caracatita in apa fierbinte de 3 ori consecutiv (pentru a ajuta tentaculele sa capete forma ondulata), apoi las-o sa fiarba timp de 40-50 de minute la foc mic. Verifica fragezimea intepand-o cu o furculita.
- Dupa ce este fiarta, scoate-o si las-o sa se raceasca usor. Taie tentaculele si tamponeaza-le cu un servet pentru a indeparta excesul de apa.
2. Gatirea la gratar
- Intr-un bol, amesteca uleiul de masline, sarea, piperul si fulgii de ardei iute.
- Unge tentaculele cu acest amestec si asaza-le pe un gratar incins sau pe o tigaie grill.
- Frige-le timp de 2-3 minute pe fiecare parte, pana capata o crusta rumena si usor crocanta.
3. Pregatirea legumelor coapte
- Fierbe cartofii timp de 10 minute, apoi scurge-i si lasa-i sa se raceasca.
- Amesteca-i intr-un bol cu ciupercile, sparanghelul si porumbul baby, adauga sare, piper, ierburi aromatice si ulei de masline.
- Pune legumele pe gratar sau intr-o tigaie grill si gateste-le pana devin usor caramelizate si fragede.
4. Prepararea salatei
- Taie legumele si amesteca-le intr-un bol mare.
- Adauga sare, ulei de masline si otet de mere, amestecand bine pentru a se combina aromele.
Asamblarea preparatului
- Asaza pe farfurie bucati de caracatita frumos rumenite, alaturi de legumele coapte.
- Adauga bolul de salata proaspata pentru contrast de texturi si prospetime.
- Decoreaza cu putin patrunjel proaspat tocat sau un praf de ierburi aromatice uscate.
Sfaturi si trucuri pentru un preparat perfect
Caracatita trebuie fiarta corect – daca este prea tare, inseamna ca nu a fiert suficient. Daca devine cauciucata, a fost gatita prea mult.
Fragezirea tentaculelor – poti marina caracatita in ulei de masline si usturoi timp de 30 de minute inainte de a o pune pe gratar, pentru un plus de aroma.
Gratarul trebuie sa fie incins – pentru a obtine o crusta crocanta si a evita lipirea tentaculelor.
Legumele pot fi variate – poti adauga dovlecei, ardei copti sau vinete pentru un plus de savoare.
Acest preparat este un exemplu de perfectiune culinara mediteraneana, combinand gustul inconfundabil al caracatitei cu prospetimea legumelor si savoarea gratarului. Ideal pentru o cina speciala sau un pranz gourmet, acest fel de mancare va cuceri orice iubitor al fructelor de mare.