Cand se pune, de fapt, usturoiul in piftie
Piftia este printre cele mai intalnite feluri de mancare de pe mesele romanilor de sarbatori. Poate fi preparata cu diferite tipuri de carne, insa, de cele mai multe ori, este folosita cea de porc: carne cu oase, sorici, rasol, capatana, urechi si carne macra.
Se pune carnea la fiert intr-o oala mare si cu o cantitate mare de apa rece cu sare. Dupa ce carnea este fiarta in oala trebuie sa ramana jumatate din cantitatea initiala de apa. Imediat ce da in clocot trebuie curatata spuma de deasupra. Piftia se fierbe la foc mediu timp de cateva ore, pana cand carnea se desprinde usor de pe oase.
Dupa ce s-a fiert suficient, carnea se taie bucatele si se asaza in diferite vase. Se curata usturoiul si se piseaza. Se pune peste el un praf de sare. Zeama ramasa se pune intr-o alta oala peste care se adauga usturoiul si se lasa asa aproximativ 10 minute. Important: usturoiul se pune cat inca zeama este calduta. Apoi se toarna peste carne si se lasa intr-o camera cu temperatura mai scazuta pana se incheaga.