Caltabosul este un preparat traditional romanesc, care se pregateste in special pentru masa de Craciun. La prepararea caltabosului se folosesc plamanii si inima de porc. Mai poti adauga insa si rinichi sau sorici. Caltabosul se serveste fierbinte, cu mamaliguta.
Ingrediente pentru caltabos
- 500 grame carne tocata de porc
- 500 grame grasime de porc
- inima de porc
- plamani de porc
- 4 cepe, calite
- 300 grame orez fiert
- intestin gros de porc, spalat si curatat bine
- ienibahar
- coriandru
- cimbru
- sare
- piper.
Cum se prepara caltabosul
Pune la fiert inima si plamanii de porc. Cand s-au fiert bine, da-le prin masina de tocat , impreuna cu carnea si grasimea de porc. Adauga si cepele calite si orezul fiert. Framanta apoi compozitia cu mana pana obtii o pasta omogena.
Adauga in compozitie si sarea, piperul, ienibaharul, coriandul si cimbrul.
Umple apoi intestinul cu aceasta compoztie. Leaga bine ambele capete. Aseaza caltabosul intr-o cratita cu apa clocotita. Inteapa caltabosul in locurile in care apar umflaturi de aer. In apa in care fierbi caltabosul mai poti adauga si boabe de piper si alte condimente. Lasa caltabosul la fiert timp de 60 de minute.
Cum se serveste caltabosul
Caltabosul se serveste fierbinte, cu mamaliguta sau piure de cartofi .