Asa se impaturesc corect sarmalele moldovenesti
In primul rand, bucatarii iscusiti recomanda sa se foloseasca varza murata, de preferinta capatani mai mari cu frunze subtiri. Capatanile se desfac si se spala in cateva ape, apoi frunzele mari se taie, iar din ele se pot face 2-3 sarmale. Se asaza bucata de varza intr-o mana, cu cealalta mana se ia cantitatea potrivita de compozitie si se modeleaza un bol care se pune ulterior pe mijlocul frunzei. Se ia frunza dintr-o parte si se trece peste bolul de compozitie, apoi se ruleaza. La final, capetele se sigileaza introducand frunza de varza in interiorul cilindrului format.
Reteta traditionala de sarmale moldovenesti
Fie ca sunt pregatite in frunze de varza murata, fie in foi de vita, sarmalele sunt nelipsite de pe mesele de sarbatori. Iata mai jos cum poti pregati sarmale moldovenesti, dupa reteta traditionala.
Ai nevoie de: varza murata (1-2 capatani), 500 de grame de carne de porc, 900 de grame de ceapa, 450 de grame de morcov, 200 de grame de orez cu bob rotund, un ardei dulce rosu, o lingura de pasta de tomate, ulei, patrunjel, marar, 2-3 frunze de dafin, sare si piper.
Cum se prepara: Mai intai se spala varza si se pregatesc foile pentru sarmale. Daca este varza murata este bine ca aceasta sa stea in apa rece peste noapte. Pentru umplutura sarmalelor moldovenesti se pune intr-o oala ceapa taiata marunt si se caleste in ulei incins pana cand incepe sa se rumeneasca usor. Se adauga morcovul dat de razatoare si ardeiul taiat in cuburi mici. Se mai lasa cateva minute, apoi se adauga pasta de tomate si se mai tine putin pe foc amestecand incontinuu.
Orezul se spala bine in mai multe ape si se pune intr-o bol alaturi de carne si legumele calite. Peste ele se pune verdeata tocata, sarea si piperul. Se amesteca foarte bine. Umplutura trebuie sa stea la frigider pentru 20-30 de minute.
Sarmalele moldovenesti se fac foarte mici, cat o nuca, din acest motiv frunzele de varza se taie in bucati mai mici. Fundul oalei in care vor fierbe se acopera cu frunze de varza si varza tocata, apoi se asaza sarmalele. Intre randuri se pot pune bucati de bacon afumat, bucati de rosii, ardei dulce, dupa preferinte. Se toarna apa clocotita cu putina sare, bors acru sau suc de rosii cat sa fie acoperite sarmalele si se pun pe foc. Ele trebuie lasate la foc mic pentru o ora, o ora si jumatate.