1. Vinete la cuptor, umplute cu rosii si mozzarella, by Razvan Exarhu
Aceasta reteta, semnata de omul de radio Razvan Exarhu, este un omagiu adus gustului bogat al vinetelor la cuptor. Secretul retetei consta in simplitatea ingredientelor, care, combinate corect, creeaza un preparat memorabil, de care vrei sa te bucuri „in nestire”. Ai nevoie doar de cateva ingrediente, iar rezultatul va primi multe bis-uri in familia ta.
Ingrediente:
- 2 vinete
- 400 g rosii pelati
- 100 g masline fara samburi
- 150 g mozzarella
- 2 catei de usturoi
- Busuioc, oregano proaspat
- Ulei de masline
- Sare, piper
Instructiuni:
- Vinetele se cresteaza jumatati, se sareaza, se ung cu ulei si se coc aprox. 30 min la 180 de grade.
- Se inmoaie usturoi in tigaie, se pun rosiile, sare, piper.
- Se face loc in jumatatile de vinete, se pune sos de rosii, mozzarella, masline. Se lasa 10 minute la cuptor. Se gusta cu busuioc si oregano proaspat, plus un pic de ulei de masline.
2. Humus cu aroma de lamaie si patrunjel
Un clasic reinterpretat, humusul aduce echilibru oricarei mese vegetariene. Cu naut, tahini, ulei de masline si suc proaspat de lamaie, aceasta reteta este usor de preparat si extrem de gustoasa. Adauga patrunjel proaspat si un praf de boia afumata pentru un plus de aroma. Serveste-l cu lipii calde sau legume proaspete, iar mesele tale vor capata o nota de prospetime.
Ingrediente:
- 400 g naut (proaspat sau din conserva)
- 2 linguri tahini (pasta de susan)
- 2-3 linguri ulei de masline
- Sucul de la 1 lamaie
- 1-2 catei de usturoi
- Sare si piper, dupa gust
- Patrunjel proaspat tocat
- Boia afumata, pentru decor
Instructiuni:
- Daca folosesti naut proaspat, fierbe-l pana devine fraged (aproximativ 1 ora). Daca folosesti din conserva, clateste-l bine.
- Intr-un blender, adauga nautul fiert, tahini, uleiul de masline, sucul de lamaie, usturoiul, sare si piper dupa gust.
- Amesteca pana obtii o pasta fina. Daca este prea groasa, poti adauga putina apa pentru a obtine consistenta dorita.
- Serveste humusul decorat cu patrunjel tocat si un praf de boia afumata.
3. Salata calda de quinoa cu legume la cuptor by Chef Adi Hadean
Vrei sa adaugi in dieta o optiune pentru o masa completa, plina de vitamine si gusturi intense? In aceasta reteta de salata, Adi Hadean combina quinoa gatita cu legume coapte precum cartof dulce, conopida, morcovi si ardei, totul asezonat cu miere, ulei de masline si condimente. O reteta simpla, dar cu un mix echilibrat de arome.
Ingrediente:
- 200 g quinoa
- 1 cartof dulce
- 200 g conopida
- 1 morcov mare
- 1 ardei gras
- 2 linguri ulei de masline
- 1 lingurita miere
- 1 avocado
- Sucul de la 1 lamaie
- 1 lingurita mustar
- Frunze de menta pentru decor
- Sare si piper dupa gust
Instructiuni:
- Preincalzeste cuptorul la 200°C.
- Taie legumele in bucati mici si pune-le intr-o tava. Adauga ulei de masline, miere, sare si piper, amesteca bine si coace-le timp de 20-30 de minute.
- Intr-o oala, fierbe quinoa conform instructiunilor de pe ambalaj.
- Prepara dressingul amestecand avocado, suc de lamaie si mustar pana devine cremos.
- Asaza quinoa intr-un bol mare, adauga legumele coapte si dressingul, amesteca usor si decoreaza cu frunze de menta.
- Serveste imediat, fie calda, fie la temperatura camerei.
4. Buddha Bowl cu quinoa
Un Buddha bowl este o masa echilibrata, plina de nutrienti si culori, iar combinarea quinoa cu cartof dulce copt, naut, frunze verzi (spanac sau kale), avocado si un dressing din tahini completeaza reteta pentru a oferi energie pe tot parcursul zilei. In plus, poate fi personalizata in functie de preferinte.
Ingrediente:
- 1 cana quinoa fiarta
- 1 cartof dulce, taiat cubulete si copt
- 1 cana naut (poate fi conservat)
- 2 cani frunze verzi (spanac sau kale)
- ½ avocado feliat
- Dressing tahini (2 linguri tahini, suc de lamaie, apa)
Instructiuni:
- Coace cartoful dulce la 200°C timp de 25-30 de minute.
- Intr-un bol mare, aranjeaza quinoa fiarta ca baza.
- Adauga nautul copt, cartoful dulce, frunzele verzi si feliile de avocado.
- Prepara dressingul amestecand tahini cu suc de lamaie si apa pana devine cremos.
- Serveste bowl-ul stropit cu dressing.
5. Tacos cu ciuperci la gratar si guacamole
Tacos nu sunt doar pentru iubitorii de carne! Ciupercile la gratar, marinate in sos de soia si usturoi, sunt o alternativa savuroasa. Guacamole cremos, ceapa rosie si salata de varza, mixul ideal pentru o experienta culinara vibranta. Aceasta reteta este perfecta pentru o cina usoara sau o masa de weekend cu prietenii. Si este si usor de preparat!
Ingrediente:
- 10-12 ciuperci mari (de preferat champignon sau portobello)
- 2 linguri sos de soia
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- 2 linguri ulei de masline
- 6 tortillas de porumb sau faina
- 1 avocado
- 1 lime (pentru guacamole)
- 1/2 ceapa rosie, tocata
- 1/2 cana varza alba sau rosie taiata fin
Instructiuni:
- Marineaza ciupercile in sosul de soia si usturoi timp de 15 minute.
- Incalzeste o tigaie mare cu ulei de masline si prajeste ciupercile pana se rumenesc (aproximativ 5-7 minute pe fiecare parte).
- Intr-un blender, prepara guacamole din avocado, suc de lime si sare.
- Incalzeste tortilla si umple-le cu ciuperci, guacamole, ceapa rosie si varza.
- Serveste tacos-ul imediat.
FOTO: unsplash.com
Advertorial