Feluri principale

# curiozitati mancare chinezeasca #mancare chinezeasca #curiozitati

4 curiozitati interesante despre mancarea chinezeasca

Bucataria chinezeasca reprezinta, fara indoiala, una dintre cele mai ofertante dintre toate cele existente. Nu este de mirare ca felurile preferate ale asiaticilor au ajuns si printre preferatele romanilor, care nu se sfiesc sa manance destul de frecvent la restaurantele cu specific chinezesc. In mod firesc, au aparut si foarte multe restaurante care servesc acest tip de mancare, iar serviciile de food delivery livreaza mancare chinezeasca la fel de des precum vand felurile specific romanesti. Pe langa savoarea deosebita si intensitatea aromelor, mancarea chinezeasca are si avantajul de a fi prietenoasa cu dietele si de a nu avea un continut foarte mare de carbohidrati simpli. Asadar, gustos si sanatos. Ce poate fi mai atractiv? Totusi, nu doar aceste aspecte definesc bucataria chinezeasca, iar unele detalii s-ar putea sa te surprinda.

De ce se folosesc betisoarele?

In mod firesc, mancarea chinezeasca este asociata cu betisoarele din lemn pe care consumatorii le folosesc in locul tacamurilor obisnuite in cultura europeana. Betisoarele sunt fabricate din bambus si, an de an, chinezii folosesc in jur de 45 de miliarde de astfel de accesorii pentru a-si consuma felurile preferate de mancare. Asta s-ar traduce in trei perechi de betisoare pe luna, pe cap de locuitor. Numarul este unul urias, insa avand in vedere populatia Chinei, nu este neaparat surprinzator. Totusi, povestea din spatele utilizarii betisoarelor este remarcabila. Chiar daca pot parea greu de folosit si incomode, odata ce te obisnuiesti cu ele, betisoarele iti vor deveni un bun aliat atunci cand consumi mancare chinezeasca. Motivul pentru care asiaticii apeleaza la acestea, in locul tacamurilor, consta in faptul ca, in mod traditional, cutitul si furculita nu sunt potrivite pentru a fi folosite la masa. Ele simbolizeaza, in viziunea culturii chinezesti, arme. Totusi, daca nu poti folosi cutit si furculita, cum te descurci cu bucatile de alimente mai mari? Ei bine…

Mancarea se taie in bucati mici, inainte de a fi gatita

Daca te-ai intrebat vreodata cum reusesc chinezii sa manance cu atat de multa nonsalanta folosind betisoarele care, uneori, sunt o reala provocare pentru membrii unei culturi dependente de furculita si cutit, ei bine trebuie sa stii ca in bucataria chinezeasca tot ce se gateste, este taiat in bucati marunte inainte de a fi pus pe foc. Asta ajuta din plin si la un ritual al mancatului mai intens, pentru ca faciliteaza o savurare din plin a ingredientelor.

Aspectul estetic este esential

Chiar daca chinezii folosesc foarte multe legume si fructe in retetele lor, dar si sosuri menite sa aduca un plus de aroma, nu doar gustul face mancarea lor atat de speciala. In viziunea asiaticilor, “prima data gusti cu ochii”, ceea ce ii determina sa puna foarte mult accent pe modul in care arata mancarea. Utilizarea foarte multor legume si fructe contribuie din plin la o varietate cromatica desavarsita, iar sosurile creeaza si ele o imagine stralucitoare si foarte atractiva.

Simbolism si denumiri amuzante

Popor foarte spiritual, chinezii nu puteau sa neglijeze aceasta latura a lor nici cand a venit vorba despre bucatarie. Traditia influenteaza obiceiurile de consum in preajma anumitor sarbatori, iar de anul nou chinezesc se consuma ceea ce reprezinta simbolul prosperitatii: galueste fierte in apa. Din punct de vedere al denumirilor, acestea nu sunt nici ele tocmai obisnuite. De pilda, exista un fel de mancare denumit furnici in copac, care consta intr-un amestec de spaghete de soia, carne tocata, morcovi, usturoi, vara alba, ceapa si alte condimente. Totusi, denumirea te poate speria, daca nu esti familiarizat cu obiceiurile chinezilor atunci cand vine vorba de botezarea felurilor de mancare.

Chiar daca bucataria chinezeasca a devenit deja foarte populara si in Romania, inca sunt foarte multe aspecte care pot sa te surprinda si sa te atraga si mai mult. Cultura chinezilor este una dintre cele mai vechi si bogate din lume, iar evolutia lor ca popor i-a determinat sa inoveze si sa devina foarte creativi cand vine vorba de alimentatie. Totusi, cateva principii de baza pe care le urmeaza sunt foarte importante, ceea ce le transforma mancarea intr-una foarte sanatoasa si gustoasa.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Tort Trio Chocolate

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare