Somon cu broccoli si cartofi crocanti
Sursa foto: womansday.com
Ingrediete:
- 1 broccoli
- 500 grame de cartofi
- 1 ceapa rosie
- 3 linguri de ulei de masline
- Sare
- Piper
- 700-800 grame de somon file
- Maioneza
- 1 lingurita suc de lamaie
- ½ capatana de usturoi
Cum se prepara:
Preincalzeste cuptorul la 230 de grade. Pune o foaie de copt in tava, amesteca broccoli, cartofii si ceapa cu ulei, ½ lingurita de sare si ¼ lingurita de piper. Lasa legumele la cuptor pentru 15 minute.
Condimenteaza somonul cu ¼ lingurita de sare si piper, pune bucatile de peste printre legume si lasa totul la cuptor pana cand acestea devin aurii si se inmoaie, iar somonul este facut.
Intre timp, intr-un bol amesteca maioneza, sucul de lamaie si usturoiul. Serveste acest sos cu peste si legume.
Piccata de somon cu lamaie
Sursa foto: goodhousekeeping.com
Ingrediente:
- 4 fileuri de somon
- ½ lingurita de sare
- ½ lingurita piper
- 3 lingurite de faina
- 2 lingurite de ulei de masline
- 3 catei de usturoi
- 60 ml vin alb sec
- 60 ml suc de lamaie, plus felii de lamai pentru decor
- 2 lingurite de capere
- 2 lingurite patrunjel tocat
- 2 lingurite unt fara sare
Cum se prepara:
Condimenteaza somonul cu sare si piper, apoi trece-l prin faina, pe ambele parti si scutura excesul.
Pune la incins uleiul intr-o tigaie non-aderenta la foc mediu. Pune la prajit fileurile pana cand capata o culoare aurie, aproximativ doua minute. Redu focul si adauga usturoiul. Mai lasa totul pe foc pentru inca un minut. Adauga vinul, sucul de lamaie, caperele si patrunjelul si mai lasa la foc mic pana cand pestele este gata, adica inca 5-6 minute. Ia tigaia de pe foc, adauga untul si amesteca aproximativ 30 de secunde, pana cand acesta se topeste.
Decoreaza cu felii de lamaie si sos atunci cand il servesti.
Somon la cuptor cu ghimbir
Sursa foto: goodhousekeeping.com
Ingrediente:
- 100 de grame de orez integral
- 3 lingurite sos de soia
- 2 lingurite ghimbir ras
- 2 lingurite de miere
- 4 fileuri de somon
- 2 lingurite de apa
- 1 lingurita de ulei de masline
- 1 catel de usturoi
- 1 lingurita de ardei iute macinat
- 450 de grame de broccoli
- Sare
Cum se prepara:
Preincalzeste cuptorul la 200 de grade si prepara orezul conform instructiunilor de pe ambalaj. Intre timp, intr-un vas ceramic pune sosul de soia, ghimbirul, mierea si amesteca bine. Adauga fileurile de somon si intoarce-le pe toate partile pentru a se acoperi uniform cu sos. Pune si doua linguri de apa in vasul in care ai pus somonul. Pune pestele la cuptor pentru 13-15 minute pana cand somonul este gata.
Dupa ce somonul a stat la cuptor pentru 10 minute, intr-o tigaie incalzeste ulei de masline la temperatura mare. Pune usturoiul si ardeiul iute macinat si gateste-le pentru 10 minute ca sa isi lase aromele, apoi adauga buchetele de broccoli si ¼ lingurita de sare. Lasa totul pe foc timp de 1 minut, apoi adauga 1/3 cana de apa. Mai lasa pe foc inca 3 minute sau pana cand apa se evapora.
Pune in patru farfurii orez, broccoli si cate o bucata de somon. Pune deasupra sosul care a ramas in vasul in care s-a facut somonul.
Sursa foto principala: pixabay.com