O dieta bazata pe retete delicioase cu fructe de mare si peste, in stil mediteranean, este considerata de specialisti cea mai buna strategie nutritionala a omului modern. Daca vrei sa iti transformi obiceiurile alimentare in bine si iti plac alimentele de provenienta acvatica, inspira-te din urmatoarele retete care au la baza exoticele si hranitoarele fructe de mare si pestele.
1. Paella cu fructe de mare
Ingrediente
- 2 pulpe de pui superioare
- 80 gr carnati de porc condimentati
- 200 gr de orez cu bob scurt
- 1/2 l supa de pui cu sofran
- 1 ceapa mica, taiata
- 1 frunza dafin
- 2 catei usturoi zdrobiti
- 1 lingurita paprika
- 1/4 lingurita piper cayenne
- 1/2 sos rosii de casa
- 8 creveti mari intregi
- 8 scoici curatate si spalate bine
- 150 gr calamar curatat si feliat
- o mana de patrunjel proaspat
- o mana de mazare proaspata
- felii de lamaie
Mod de preparare
Asezoneaza puiul si prajeste-l in ulei, intr-o tigaie mare. Scoarte carnea si caleste ceapa, dafinul si piperul rosu, sotand usor pana cand ceapa devine aurie. Adauga usturoiul, paprika, piperul si sosul de rosii, apoi lasa-le la inabusit.
Adauga orezul si amesteca bine, apoi toarna supa, puiul si carnaciorii, amesteca si lasa compozitia sa dea in clocot, fara capac, timp de 10 minute. Adauga apoi mazarea, scoicile si putina supa. Prajeste separat crevetii si calamarul, apoi adauga fructele de mare in orez. La final, adauga patrunjelul si decoreaza cu feliile de lamaie.
2. File de somon cu cuscus
Ingrediente
- 2 fileuri de somon
- 125 g cuscus
- ierburi proaspete (coriandru, menta, patrunjel, marar)
- 1 dovlecel taiat marunt
- 1 lingurita sare
- ulei de masline
- 1/2 lingurita chimion
- zeama de lamaie
- o mana de seminte de pin coapte
Mod de preparare
Clateste bine cuscusul, pune-l intr-un bol cu sare si un strop de ulei de masline, apoi toarna apa clocotita peste (150 ml) si lasa-l la inmuiat. Incalzeste cuptorul si pune pe foc o tigaie unsa cu ulei de masline, apoi prajeste dovlecelul 1-2 minute si pune-l deoparte. Asezoneaza somonul cu putin ulei de masline si sare, apoi prajeste-l in tigaie pe ambele parti. Cand se inchide la culoare, stropeste-l cu zeama de lamaie si baga-l la cuptor circa 5 minute. Consistenta lui elastica te anunta cand este bine copt.
Adauga ierburile proaspete cuscusului moale si cativa stropi de ulei de masline, putina zeama de lamaie si chimionul. Presara semintele de pin si serveste somonul cu cuscusul, dovleceii si o felie de lamaie proaspata.
Sursa foto: realbuzz.com