Machiaj & Cosmetica

#parfumul se strica # expirare parfum #parfum

Parfumurile expira? Semne ca parfumul tau nu mai este bun si trebuie sa-l arunci

Cu totii stim ca produsele de machiaj si de ingrijire a pielii trebuie aruncate odata ce termenul de valabilitate a expirat. Insa ce se intampla in cazul parfumurilor? Este valabil acelasi lucru?

Expertii in parfumuri vin cu raspunsuri pe care toata lumea le cauta. Iata cat rezista, de fapt, un parfum si care sunt semnele care iti indica faptul ca parfumul tau nu mai este bun de folosit.

Se strica parfumul?

"Da, parfumul se poate "strica". In functie de anumite variabile, cum ar fi flaconul, calitatea ingredientelor, expunerea la lumina si locul unde este depozitat, parfumul se poate "strica" oriunde intre unul si 10 ani.", a declarat parfumierul si fondatorul companiei Eat. Sweat. Undress.,  Alexia P. Hammonds, pentru huffpost.com.

Alexia a precizat ca, in timp, parfumul tinde sa sufere un proces numit oxidare, o reactie chimica care are loc atunci cand substanta este expusa la oxigen sau la alti agenti oxidanti.

"Exista trei motive principale pentru care parfumul se strica: lumina, caldura si aerul, mai exact oxigenul. Daca nu deschideti un parfum - iar flaconul este sigilat perfect - atunci acesta poate rezista zeci de ani. Am deschis o sticla veche de 100 de ani de L'Heure Bleue de la Guerlain si a fost magnific, absolut perfect. Avea un dop de sticla etans si fusese tinuta intr-un depozit, in intuneric.", a declarat Sarah McCartney, parfumier si coautor al cartii "The Perfume Companion: The Definitive Guide to Choosing Your Next Scent".

In concluzie, un parfum rezista atata timp cat este depozitat in conditii bune. Acesta trebuie sa fie ferit de caldura, de lumina directa a soarelui (preferabil sa fie tinut intr-un dulap sau sertar intunecos) si sa aiba un dop etans, pentru a intarzia cat mai mult procesul de oxidare.

 Cum iti poti da seama daca parfumul tau s-a stricat 

Parfumul care s-a stricat isi va schimba de obicei culoarea, devenind mai inchis datorita unor factori precum expunerea la lumina.

"Daca parfumul are initial o nuanta aurie minunata si, dupa un timp, observi ca devine mai intunecat si mai asemanator cu "romul", acesta este un bun indiciu ca parfumul s-a deteriorat si nu ar trebui sa fie purtat", a spus Sue Phillips, fondator Scenterprises pentru sursa citata.

De asemenea, expertii atrag atentia ca, in multe cazuri, se intampla ca parfumul ramas pe tubul pompitei sa se “strice”, dar restul sa fie bun. Tocmai de aceea, recomanda sa se pulverizeze pe un servetel mai mult parfum, pana cand tot parfumul care era initial pe tub, sa se elimine. Abia apoi se va constata daca parfumul respectiv are sau nu o problema.

Un alt mod in care iti poti da seama daca parfumul s-a “stricat” este sa observi aparitia unor reziduuri in sticla. Acest lucru poate fi observat insa numai in cazul parfumurilor care au sticlute transparente.

Mai poti folosi un parfum “stricat”?

Cand vine vorba de purtarea parfumurilor mai vechi care s-ar fi stricat, parerile sunt impartite.

"Nu exista niciun rau in a pulveriza un parfum intors pe corp, cu exceptia cazului in care parfumul are un miros dezirabil sau poate duce la colorarea hainelor. In cele mai multe cazuri, mirosul ciudat sau asemanator cu cel de otet se afla in notele de varf si va disparea in cateva minute” explica Rajiv Sheth, maestru parfumier, fondator si creator la All Good Scents, pentru sursa citata.

De asemenea, este indicat ca inainte de a decide sa-l folosesti sa faci un teste pe piele pentru a te asigura ca nu vei suferi reactii alergice.

Un alt mod de a folosi un parfum “stricat”, dar al carui miros este inca placut, este prin a-l transforma in parfum de camera. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Poate fi jeansul alb prietenul oricarei femei?

Sase jocuri educative de interior pentru iarna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Trucuri vestimentare pentru mignone

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare