“Retinolul este un ingredient minune si pe buna dreptate, pentru ca are foarte multe beneficii. Il folosim anti-imbatranire cand deja avem riduri fine sau pentru diminuarea ridurilor mai profunde si pentru cresterea fermitetii pielii. Dar putem sa il folosim cu succes si in cazul in care avem hiperpigmentare sau in cazul in care avem acnee sau orice tip de inflamatie.
Trebuie sa stim foarte bine ce formula ni se potriveste, cat timp il folosim si cu ce sa-l combinam si cu ce sa nu il combinam. Deci sunt niste lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere. Cine poate sa-l foloseasca? Oricine, indiferent de varsta. Doar ca trebuie sa gasim formula adaptata tipului nostru de ten. Ideal ar fi sa folosim retinol. Sigur ca sunt in piata si retinoizi, adica derivati ai retinolului: retinyl palmitate, retinyl acetate. Mai avem bakuchiolul, care este un retinol vegetal. Retinolul poate sa vina cu niste reactii care tin de iritatie, inrosirea pielii, mancarime. La ce trebuie sa fim atenti este faptul ca dupa ce aplicam retinolul, aceste efecte secundare nu apar imediat si noi trebuie sa asteptam 2-3 zile si apoi putem sa observam aceste reactii.
De aceea este recomandat ca atunci cand incepem sa folosim produse cu retinol sa nu le aplicam zilnic, adica dintr-o data sa incepem in fiecare zi sa-l integram in rutina noastra, ci il aplicam, asteptam 3 zile, vedem cum se comporta fata noastra, dupa aceea aplicam inca o data. Poate ca dupa prima aplicare nu s-a intamplat nimic, dar putem sa avem reactiile secundare la doua aplicare si daca apare usturimea, mancarimea nu stiu orice alta reactie de genul acesta, asta nu inseamna ca el actioneaza cum trebuie, ci inseamna ca este prea mult pentru pielea noastra. Si atunci ceea ce avem de facut este fie sa rarim aplicarea lui, fie sa folosim o formula mai blanda pentru pielea noastra.
Ce as mai vrea sa precizez este faptul ca nu il combinam in aceeasi rutina de infrumusetare cu alfa-hidroxiacizii, de exemplu, pentru ca ar fi prea mult pentru pielea noastra. El nu este exfoliant. Foarte multa lume are impresia ca este exfoliant. El nu este un exfoliant. In schimb este binevenit sa-l combinam cu vitamina c, cu peptide, cu ceramide, cu alte ingrediente care ne repara pielea, pentru ca venim si stimulam pe de o parte pielea si pe de alta parte o reparam.
Si atunci daca avem o rutina in care avem ca si ingredient activ retinolul, retinolul il aplicam numai seara, in rutina de dimineata sa avem ingrediente de reparare. Si intotdeauna dar intotdeauna protectia solara. In momentul in care am venit cu retinolul, protectia solara trebuie sa faca parte din rutina noastra si trebuie sa fie SPF 50 plus.”, a spus Diana Baicu pentru Ciao.ro.