Legume

#varza rosie #varza

Varza

Varza este o leguminoasa, foarte rezistenta la temperaturi scazute, a carei plantare se face exact in aceasta perioada. Sfarsitul lunii martie si inceputul lunii aprilie este momentul potrivit pentru a cultiva varza de vara, in timp ce varza de toamna si cea rosie se cultiva la jumatatea lunii mai.


Cultivare


Inainte de a planta varza, rasadurile se fasoneaza, varful radacinilor se scurteaza, la fel si jumatate din lungimea frunzelor. Varza de vara se planteaza in perioada martie – aprilie, la aproximativ 70 centimetri distanta.


Este foarte important sa respecti spatiul de dezvoltare al verzei, pentru ca altfel exista riscul ca aceasta ingradire sa inhibe cresterea legumei, iar cultura sa fie una saraca.


Lumina si temperatura


Varza are nevoie de multa lumina pentru a se dezvolta, motiv pentru care trebuie cultivata intr-un spatiu deschis, care sa nu fie umbrit de cocapi sau alte plante. Alege un spatiu intins, la care soarele sa aiba acces fara nicio problema.


De asemenea, varza rezista cu succes la temperaturi de pana la -7 grade atunci cand este dezvoltata, insa nu este afectata de temperaturile inalte de vara, asa ca nu trebuie sa iti faci griji in acest sens.


Udare


Udarea verzei se face la un interval de 10 – 14 zile, cu o cantitate mare de apa, in este foarte important momentul zilei. Asadar, daca primavara varza se uda inca de dimineata, leguma prefera sa fie udata vara doar dupa-amiaza.


De asemenea, nu uita ca udarea trebuie facuta mai ales in perioada de formare a rasadurilor, adica primavara. In functie de cantitatea de apa primita in aceasta perioada, cultura va fi una bogata si generoasa sau saraca.


Fertilizare


In primul rand, trebuie sa stii ca daca pamantul nu este unul bogat in substante nutritive, fertilizarea trebuie facuta inca de la plantarea rasadurilor sau la o scurta perioada dupa aceea (15 – 20 de zile). Fertilizarea se face cu un produs lichid si este recomandat sa se faca in momentul udarii. Daca prima fertilizare se face inca de la inceput,  cea de-a doua fertilizare trebuie facuta atunci cand capatanile de varza se leaga.


La formarea capatanii, varza are nevoie de o cantitate suficienta de potasiu pentru a prelungi perioada de depozitare a legumei. De asemenea, pentru a stimula cresterea legumei, trebuie sa ii oferi un ingrasamant bogat in azot, in timp ce fosforul favorizeaza inradacinarea si previne carentele de microelemente.


Boli si daunatori


Musca verzei este un daunator care ataca varza atunci cand insecta se afla in stadiul de larva. Infestarea culturii are loc imediat dupa plantare si in faza de rasad, iar atacul devine evident dupa aproximativ 35 de zile de la plantare, cand plantele incep prin a se ofili, iar apoi se usuca in totalitate.

Coropisnita este un alt daunator al culturii de varza. Aceasta cauzeaza pierderi de 8 – 10% la rasaduri dupa plantare prin distrugerea radacinilor, iar atacul se manifesta in primele doua saptamani de la plantare.


Totodata, puricii de pamant apar in anii caldurosi si secetori, iar larvele se dezvolta pe nervurile principale ale frunzelor si tulpinilor.


Melcul de gradina ataca si el culturile de varza perforand aparatul foliar. Acesta actioneaza mai ales in zonele umede si umbrite, asa ca este necesar sa permiti accesul soarelui 100% pentru a preveni aparitia acestui daunator.


Pentru eliminarea acestor dauntori se folosesc inca de la inceputul perioadei de vegetatie , produse cu spectru larg.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare