Luna noiembrie este momentul in care te poti bucura de ultimele roade ale gradinii tale. Varza, sfecla rosie sau hreanul sunt doar cateva dintre legumele proaspete, gustoase si pline de vitamine de care te mai poti bucura in acest an.
Varza
Varza este o leguma care rezista foarte bine la temperaturi scazute (- 7 grade C), iar aceasta se poate recolta chiar si dupa primul inghet.
In aceasta perioada varza se foloseste in special pentru murat, insa ea poate fi tinuta pentru cateva saptamani, proaspata, intr-un loc uscat si foarte racoros .
Sfecla rosie
Sfecla rosie poate fi recoltata oricand in perioada verii pana toamna tarziu, insa cei care vor sa se bucure de beneficiile legumei cat mai mult, o recolteaza abia in luna noiembrie.
Aceasta se consuma de obicei in salate, iar medicii o recomanda pentru consumul zlnic, ca atare sau sub forma de suc.
Dupa recoltare , depoziteaza sfecla in frigider sau intr-un loc intunecos si racoros. Asigura-te ca sfecla nu prezinta lovituri sau zgarieturi, pentru ca altfel aceasta se va altera rapid si le va afecta si pe cele din jurul sau.
Pastarnac
Consumat proaspat sau in piureuri, supe si ciorbe, pastarnacul este o leguma gustoasa si sanatoasa.
Pastarnacul poate fi recoltat chiar si dupa cateva ingheturi, mai ales ca atunci are o aroma mult mai buna. Mai mult decat atat, acesta poate fi mentinut in pamant si in timpul iernii daca este acoperit cu un strat protector generos (frunze, crengi de brad etc).
Acesta se pastreaza la frigider pentru maxim doua saptamani sau se depoziteaza la temperaturi scazute in cutii cu pamant sau nisip.
Telina
Telina se poate culege toamna tarziu, avand in vedere ca ea rezista chiar si la temperaturi de – 7 grade C in perioada de vegetatie. Totusi, pentru a favoriza dezvoltarea radacinilor, ar fi bine ca in luna septembrie sa i se indeparteze frunzele.
Pentru depozitare, radacinile plantei se curata bine de pamant si de frunze (daca nu au fost eliminate deja) si se depoziteaza la loc intunecos si racoros.
Hrean
Hreanul rezista in mod normal pana in luna noiembrie, insa recoltarea acestuia se face inainte ca frunzele sa umbreasca sau inabuse radacina.
Dupa recoltare, hreanul se depoziteaza in frigider sau intr-un loc uscat si fara lumina.