Legume

#bame #gradina #alimentatie #cultivare bame

Trei motive sa cultivi bame in propria gradina

Bamele sunt extraordinar de benefice pentru sanatate si pot fi gatite in multe feluri. Sunt delicioase si le poti cultiva destul de usor in propria gradina sau chiar in ghiveci.

Bama, cunoscuta si sub denumirea de okra, este originara din Egipt si are proprietati vindecatoare. Este consumata de secole fie fiarta, fie fermentata si chiar prajita. Ai motive solide sa ii faci loc in dieta ta, iar daca este din cultura proprie, e si mai bine!

Beneficiile bamelor pentru organism

Fructele de bame sunt foarte gustoase si racoritoare. Consumarea lor poate face mai usor de suportat o zi cu temperaturi ridicate, in care caldura iti taie pofta de mancare. 

Bamele regleaza nivelul de glucoza din sange intrucat contin multa fibra solubila dietetica. Prin urmare, este un aliment extraordinar de benefic pentru bolnavii de diabet. Un studiu efectuat pe soareci a aratat ca din momentul in care li s-au administrat bame, nivelul de zahar din sange a scazut semnificativ, la fel si cel al lipidelor.

Bamele ajuta la combaterea depresiei, potrivit cercetatorilor. In cadrul unui studiu menit sa demonstreze cum influenteaza diferite plante starea de spirit s-a stabilit ca extractul din samanta de bama actioneaza ca un agent puternic care este utilizat in imbunatatiea starii de spirit si ca ar putea fi o alternativa buna la antidepresive.

Bamele sunt o "arma" excelenta impotriva cancerului, atat ca preventie, cat si ca adjuvant in cadrul tratamentelor. Bamele contin o proteina numita lectina, capabila sa omoare pana la 72% din celulele canceroase dintr-un tesut.

Cum sa infiintezi propria cultura de bame

Daca nu gasesti bame in zona ta sau daca ti se par prea scumpe ori pur si simplu nu ai incredere sa consumi bame din comert, care ar putea fi stimulate cu tot felul de chimicale, le poti cultiva in gradina sau chiar in ghiveci, daca nu ai teren.

Planta de bame poate atinge, in functie de soiul sau, si 2 metri inaltime, iar dimensiunea fructelor sub forma de capsula poate varia si ea, tot in functie de soi. Planta dezvolta radacini lungi si frunze palmate, cu 5-7 lobi. Florile sunt galbene, cu o pata rosie pe fiecare petala si au un aspect placut.

Daca te hotarasti sa plantezi bame in gradina, e bine sa astepti pana in a doua jumatate a lunii mai, cand temperatura aerului si cea a solului cresc suficient. Bamele nu tolereaza temperaturile scazute! Daca le plantezi in ghiveci, poti sa plantezi semintele mai devreme, cu conditia sa le tii intr-un loc prietenos pentru inceput.

Bamele se cultiva in gradina pe brazde inaltate, situate la aproximativ 70 cm distanta. Se pot planta in cuiburi sau pot fi rarite astfel incat intre plante sa ramana o distanta de aproximativ 30-40 cm.

Inainte de plantare, semintele de bame se pun la inmuiat in apa calduta, pentru a grabi germinarea. Se lasa o noapte in apa, iar in ziua urmatoare se sadesc la o adancime de 1-2 cm. Plantele nu vor rasari mai devreme de 6 zile de la plantare.

Locul in care plantezi bamele trebuie sa fie bine luminat si, asadar, incalzit, pentru ca temperaturilesa nu fie mai mici de 15 grade Celsius. Bamelor nu le place doar caldura, ci si apa, deci uda-le din belsug. Sunt destul de rezistente la seceta si arsita, insa au nevoie de ajutor. Este de preferat sa le uzi la nivelul solului, pe santuri, nu sa stropesti toata planta, mai ales in zilele toride. 

Bamelor le prieste cel mai mult un sol cu un pH de 6,5 - 7, asa ca poti aplica din belsug inainte de plantare compost sau alta materie organica bogata in substante nutritive, care sa mentina o aciditate optima a solului.

In prima faza bamele se vor dezvolta incet, insa nu te descuraja. Asteapta cu rabdare ca ele sa se adapteze, iar pe masura ce vei inainta in vara vei remarca o dezvoltare din ce in ce mai rapida.

Primele fructe de bame apar undeva in luna iulie si plantele vor continua sa rodeasca pana la sfarsitul toamnei, mai ales daca vremea este prietenoasa. Fructele sub forma de capsula se recolteaza cand au o lungime de 7-10 cm si se gatesc repede sau se conserva. Bamele sunt gustoase si fragede cand fructul este tanar. In prima faza recoltarea se face la 2-3 zile, insa apoi, in functie de rod, ar putea fi nevoie sa culegi fructele si zilnic. Cu cat recoltezi mai mult, cu atat planta va produce mai mult.

Spor la gradinarit!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare