Legume

#legume gradina #salata #spanac #rosii #legume

Trei legume pe care le poti planta la tine in gradina

Agricultura din zilele noastre s-a transformat mai mult intr-o afacere, astfel ca legumele adevarate au fost lasate in plan secund. Practic, gustul legumelor pe care le mancai din gradina bunicii, pare a fi acum doar o amintire.

Sunt tot mai putine gradini in care se mai gasesc legume 100% naturale, fara tot felul de conservanti. Din aceasta categorie fac parte si legumele organice. Ele sunt sanatoase dar au preturi prohibitive. Exista insa si legume eco care pot fi crescute fara chimicale, pe care sa le sadesti in propria gradina.

Iata trei astfel de legume, pe care sa le poti ingriji si fara a avea cursuri de specialitate la activ. Cu putina munca, dar cu dedicatie pentru gradinarit, poti obtine rezultate remarcabile.

1. Salata

Cel mai mare avantaj este acela ca salata se poate consuma la orice ora, indiferent de soi. In plus, poate fi plantata oriunde. Este suficient daca vei planta cateva cuiburi, pe care sa le improspatezi periodic cu seminte si vei avea salata bio toata vara.

Salata se planteaza la inceputul lui martie, creste in circa o luna jumatate primavara si in doua saptamani vara, pana toamna in octombrie pentru ca pamantul este cald. Semintele de salata verde se cultiva la distante de 14-20 centimetri intre ele, astfel incat sa se dezvolte armonios.

2. Spanacul

La fel ca salata, si spanacul creste repede si nu are nevoie de un pamant foarte bogat. Un soi alcalin are nevoie insa de lumina, apa curata si de conditii bune de temperatura. Il poti semana la finele lui martie si il culegi la inceputul lui mai.

Este productiv si are un continut ridicat de acid folic, fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, potasiu si sodiu, multe vitamine si este o excelenta sursa de clorofila, beta-caroten si luteina. Culege spanacul inainte de maturitatea lui, tot dintr-o data. Il poti congela ca atare, imediat dupa recoltare si isi va pastra 90% din proprietati.

3. Rosiile din gradina

Ce poate fi mai bun vara daca nu o salata cu rosii si alte legume. Acele rosii adevarate, zemoase, ce pot fi sadite si in gradina ta. Ecuatia pare simpla, asa cum sustin expertii

Dintr-un cuib de rosii vei avea circa 25 de kilograme de rosii. Nu cresc toate odata, dar din trei cuiburi de rosii, ridicate fiecare pe un spalier iti poți asigura necesarul de rosii bio pentru consumul propriu.

Intotdeauna, raadurile se planteaza in gradina numai dupa trecerea inghetului, la o distanta cuprinsa intre 60 si 90 centimetri, in sol fertil (trebuie ingradat cu compost) si foarte bine drenat. Pentru a creste armonios, rosiile au nevoie de cel puțin 8 ore de soare pe zi.

Patrunjelul si mararul, dar si maghiranul, cimbrul si rozmarinul sunt alte legume pe care le poti planta in gradina ta.

Sursa foto:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului