INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Legume

#depozitare ceapa #depozitare cartofi #depozitare #cartofi #ceapa

Toamna se culeg recoltele pentru iarna. De ce nu este bine sa tii cartofii langa ceapa. O greseala pe care multi romani o fac

Toamna este sezonul in care gradinile si campurile isi rasplatesc eforturile, iar gospodarii romani isi culeg recoltele cu mare grija, pregatindu-le pentru lunile reci ce urmeaza. Cartofii, ceapa, morcovii, varza si alte legume de baza sunt depozitate pentru a asigura un stoc constant de hrana proaspata pe timpul iernii. Dar chiar daca pare un lucru simplu, depozitarea corecta a acestora poate face diferenta intre o recolta care rezista si una care se strica rapid. Un exemplu des intalnit de greseala este depozitarea cartofilor si a cepei in acelasi loc – o combinatie care, desi practica din punct de vedere al spatiului, este de fapt foarte daunatoare pentru ambele legume.

 

De ce nu trebuie sa depozitezi cartofii langa ceapa

Multi romani, din comoditate sau lipsa de cunostinte, tind sa isi pastreze cartofii si ceapa impreuna, in aceeasi lada sau compartiment de depozitare. Desi sunt legume de baza in bucatarie si ambele necesita conditii similare de pastrare (racoare si intuneric), cartofii si ceapa nu ar trebui niciodata sa stea in proximitate. Motivul principal este gazul etilena.

Ceapa, pe masura ce imbatraneste, elibereaza etilena, un gaz natural care accelereaza procesul de maturare al altor legume si fructe. Cartofii, fiind sensibili la acest gaz, incep sa incolteasca mai repede daca sunt expusi etilenei. Odata ce cartofii incep sa incolteasca, calitatea lor scade, devin mai moi si neplacuti la gust, iar durata lor de viata se reduce semnificativ. Pe langa faptul ca isi pierd consistenta, cartofii incoltiti pot dezvolta substante toxice, precum solanina, care nu este benefica pentru sanatate.

De partea cealalta, ceapa nu este afectata de prezenta cartofilor, dar depozitarea in acelasi spatiu poate crea un mediu nepotrivit pentru ambele legume. Cartofii au nevoie de un nivel de umiditate relativ mai ridicat decat ceapa, care prefera un mediu uscat. Daca sunt depozitate impreuna, ceapa poate absorbi umiditatea eliberata de cartofi, ceea ce poate duce la mucegai sau degradare mai rapida.

Cum sa depozitezi corect cartofii

Cartofii au nevoie de un loc racoros, uscat si intunecat pentru a rezista pe durata iernii. Temperatura ideala de pastrare este intre 4-10 grade Celsius. In conditii mai reci, cartofii pot incepe sa isi transforme amidonul in zahar, ceea ce le schimba gustul si textura. De asemenea, este esential sa fie depozitati intr-un loc bine ventilat, astfel incat aerul sa circule si sa previna aparitia umiditatii.

Poti pastra cartofii in saci de panza sau hartie, care permit o buna circulatie a aerului. Este important sa ii verifici periodic si sa indepartezi orice cartof care incepe sa se strice, pentru a preveni raspandirea mucegaiului sau a bacteriilor la restul sacului.

Cum sa depozitezi corect ceapa

Ceapa, pe de alta parte, are nevoie de un mediu chiar mai uscat decat cartofii. Daca o pastrezi intr-un loc umed, va incepe sa putrezeasca rapid. Este recomandat sa o depozitezi la o temperatura similara cu cea a cartofilor, intre 5-10 grade Celsius, dar cu o ventilare si mai buna. Poti folosi cosuri de rachita, plase sau cutii cu aerisire pentru a te asigura ca aerul circula suficient.

Este important ca ceapa sa fie complet uscata inainte de depozitare. Dupa recoltare, las-o la aerisit cateva zile intr-un loc bine ventilat, de preferat la umbra, pentru a evita arsurile solare. Odata ce cojile exterioare sunt uscate si rigide, poti depozita ceapa pentru iarna.

Solutii practice pentru depozitare

Pentru a preveni contactul intre cartofi si ceapa, cel mai bine este sa le pastrezi in spatii separate. Daca ai o pivnita sau o camara spatioasa, poti amenaja rafturi distincte pentru fiecare leguma, asigurand ca intre ele exista suficient spatiu pentru a evita transferul de gaze si umiditate.

Daca spatiul este limitat, poti folosi cutii separate, cu orificii de ventilare, pentru a mentine cartofii si ceapa in conditii optime, dar separate fizic. Este important sa verifici periodic ambele legume pentru a te asigura ca niciuna nu incepe sa se degradeze, deoarece un singur cartof sau o ceapa stricata poate afecta intreaga recolta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului