Legume

# rosii fără gust #gust rosii #rosii

Rosiile nu mai au gustul de altadata, iar un profesor universitar explica de ce: "Problema este ca..."

Odata cu venirea verii, multi romani consuma cu placere legume proaspete, mai ales rosii. Totusi, tot mai des auzim replica: „rosiile nu mai au gust ca pe vremuri”. Aceasta observatie, transmisa din generatie in generatie, a ajuns sa fie considerata un adevar absolut. Dar oare chiar si-au pierdut rosiile gustul natural sau pur si simplu s-au schimbat asteptarile noastre?

Profesorul de biotehnologie Jose Miguel Mulet, de la Universitatea Politehnica din Valencia, a explicat recent intr-un podcast celebru („Gominolas de Petroleo”) ca rosiile nu sunt neaparat mai slabe calitativ, ci doar diferite. Schimbarea vine din modul in care sunt produse, selectate si distribuite. Exista soiuri noi, create special pentru un gust mai intens, dar cu o durata mai scurta de viata. Iar aici apare problema: cum sa gasesti echilibrul intre gust, rezistenta si disponibilitate?

De ce nu mai au rosiile de azi acelasi gust?

Multi dintre cei care cultiva rosii acasa sau persoanele mai in varsta spun ca rosiile din comert „nu au niciun gust”. Insa, potrivit profesorului Mulet, nu este chiar asa. In realitate, multe rosii moderne pot avea chiar mai mult gust, doar ca este vorba despre alt profil aromatic, adaptat soiurilor si metodelor noi de cultivare.

Problema apare atunci cand rosiile sunt culese inainte de coacere, pentru a rezista mai bine la transport si depozitare. Gustul insa are de suferit, pentru ca fructul nu apuca sa-si dezvolte zaharurile si aromele in mod natural, direct pe planta.

Soiuri noi: gust sau durata de viata?

Spre deosebire de trecut, astazi avem acces la soiuri de rosii care nici macar nu existau acum 50 de ani: Rosa de Barbastro, Kumato sau Mar Azul. Aceste soiuri au fost dezvoltate tocmai pentru un gust mai bogat si o textura mai placuta. Insa, din pacate, nu rezista mult pe rafturi, motiv pentru care supermarketurile le evita.

Profesorul atrage atentia ca problema nu sunt rosiile, ci modul in care sunt distribuite. Marii comercianti prefera soiuri rezistente, care pot sta mai multe zile pe raft, chiar daca asta inseamna sa faca rabat la gust. „Problema este ca trebuie sa hranim foarte multi oameni”, spune Mulet. Din acest motiv, logistica bate calitatea.

Unde gasesti rosii cu gust adevarat?

Solutia este sa cumperi rosii de sezon si de la producatori locali. In piete sau direct de la tarani poti gasi rosii care au fost lasate sa se coaca pe planta, si care au un gust net superior celor din supermarket. Cea mai buna perioada pentru consumul rosiilor este intre iunie si septembrie – atunci ating ele nivelul maxim de aroma, culoare si textura.

Supermarketul si dilema: gust sau rezistenta?

Sistemul alimentar actual este conceput pentru livrari rapide si eficiente la scara mare. Din acest motiv, multe rosii sunt culese prea devreme, din soiuri alese mai degraba pentru rezistenta decat pentru aroma. Daca magazinele ar vinde doar rosii perfect coapte, acestea ar rezista pe raft doar cateva ore, iar risipa ar fi uriasa.

Totusi, unele lanturi comerciale incep sa aduca si rosii de calitate superioara – mai scumpe, mai greu de gasit, dar mult mai gustoase. Daca vrei sa le identifici, citeste etichetele, cauta producatorii locali si intreaba in piata.

Rosiile nu si-au pierdut esenta, dar poate ca ar trebui sa ne punem intrebarea corecta: cumparam rosiile potrivite, in sezon si din locul potrivit?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului