Legume

#rosii #legume #rasad #plantare

Rosii de gradina: greseli de cultivare

Nimic nu se compara cu gustul unei rosii proaspete, abia culese din gradina. Datorita cultivarii relativ usoare si proprietatilor nutritive, rosiile reprezinta cultura de baza din gradina de legume . Aparitia unor pete si decolorari pe frunzele acestei plante, mai ales pe timp de vara, provoaca neliniste chiar si in randul unui gradinar mai experimentat . Iata cateva dintre cauzele care duc la aparitia unor pete si decolorari pe frunzele de rosii:


1Temperatura scazuta


Rosiilor nu le place frigul. La inceputul sezonului de cultivare , frunzele acestor plante pot capata o culoare mov si pot sa se dezvolte greu, din cauza temperaturii scazute. Atunci cand rosiile sunt plantate in lunile mai-iunie, chiar daca in timpul zilei este cald, noaptea temperatura poate fi prea scazuta pentru acest tip de cultura. Astfel de fluctuatii de temperatura duc la schimbarea culorii frunzelor si chiar la rularea lor. Este bine sa aveti in vederea prognozele meteo iar atunci cand sunt anuntate temperaturi joase pe timp de noapte, inveliti plantele si eliberati-le dimineata.


2
Erbicide

Erbicidele sunt daunatoare pentru rosii. Chiar daca nu ai utilizat o astfel de substanta direct pe ele, este posibil sa fi intrat in contact cu una folosita la o planta alaturata din gradina. Diversele tipuri de spray sau solutii pulverizate fercvent in gradina se pot imprastia, in mod surprinzator, pe o raza lunga si pot dauna dezvoltarii rosiilor. Semnele influentei negative a erbicidelor asupra tomatelor sunt frunzele si tulpinile rasucite. Si fructele pot fi afectate, capatand un aspect ciudat, iremediabil.


3
Prea multa apa


Chiar daca sunt plante “lacome”, rosiilor nu le place supra-alimentarea. Sa nu fii tentat sa pui prea multa apa rasadurilor care par “molesite” in timpul amiezii, din cauza soarelui, pentru ca risti sa le ineci.


4
Pamant slab, fara substante nutritive


Pentru a avea rosii mari si frumoase, asigura-te ca pamantul in care ai cultivat rasadurile este bun. Daca pamantul din gradina ta este nisipos, adauga compost sau gunoi de grajd bine uscat pentru a imbunatati conditiile de crestere si rodire ale plantelor. Daca nervurile rosiilor din gradina ta au inceput sa se ingalbeneasca sau frunzele au portiuni maronii si uscate, cel mai posibil plantele nu au suficient de multi nutrienti.

Pe de alta parte, ai grija sa rescpecti doza recomandata daca folosesti hrana artificiala. Ingrasamintele intr-o cantitate mare pot deveni nocive pentru rosii. Un exces de carbonat poate bloca asimilarea magneziului, spre exemplu.

Sursa foto : www.raspberryrunner.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare