Legume

#legume gradina #plantare legume #resturi legume #replantare legume

Resturile de legume pot fi grozave pentru gradina ta. Iata cum le poti replanta!

Vrei sa-ti plantezi cartofi, ceapa, usturoi sau telina in gradina, dar nu ti-ai facut inca planul de bataie pentru amenajarea spatiului verde si nu ai cumparat bulbi ori seminte? Iti poti amenaja o gradina grozava de legume doar din resturile de alimente care iti raman de la gatit, pentru a te bucura de gustul lor sezoane intregi! Iata ce tip de plante merg recultivate in gradina si cum!

Fenicul, ceapa verde si praz

Toate cele trei tipuri de legume se pot replanta si folosesc aceeasi regula pentru cultivare. Se pun firele de ceapa, praz sau fenicul intr-un pahar cu apa, cu partea radacinoasa in jos si se lasa intr-o zona insorita. Schimba apa o data pe saptamana, pana cand plantelor le cresc "mustati". In acel moment, acestea pot fi sadite direct in pamant.

Usturoiul

Nu ai nevoie decat de un catel de usturoi incoltit pentru a replanta leguma si a obtine o capatana intreaga. Alege un loc insorit din gradina, fa o gaura mica in pamant si planteaza catelul de usturoi cu partea radacinoasa in jos.

Cartoful dulce

Ai cumparat cartofi dulci, ai gatit cu ei, dar ti-au mai ramas cateva bucati si au incoltit in camara? Inmulteste-i, plantandu-i in gradina! Primii muguri ai legumelor vor incepe sa rasara in aproximativ o saptamana, daca ai grija sa-i plantezi intr-o zona insorita. In patru luni, poti trece la recoltarea cartofilor dulci plantati acum.

Salata verde

Salata verde este o alta planta care poate fi recultivata cu succes, in sezoanele de primavara si toamna. Daca ai gatit cu salata si ti-a ramas cotorul, nu-l arunca. Planteaza-l direct in pamant si vei obtine un manunchi mult mai bogat in frunze.

Ceapa alba

Nu doar ceapa verde poate fi recultivata, ci si cea alba, uscata. Daca pana acum aruncai tot timpul capatul cepei (cu mustati), de acum, il poti folosi pentru a obtine noi fire de ceapa in gradina. Sadeste-l in pamant, cu mustatile in jos.

Ghimbirul

Ghimbirul este o planta puternic aromatizanta de care te poti bucura tot timpul in preparatele tale, daca ai grija sa o plantezi in propria gradina sau in ghiveci. Evita sa risipesti bani cumparand mereu rizomi de ghimbir pentru preparatele tale. Sadeste un rizom intr-un ghiveci si dupa ce se prinde, cultiva-l in gradina.

Ciuperci

Daca nu obisnuiesti sa folosesti cozile ciupercilor la gatit, nu le arunca. Planteaza-le in gradina, avand grija sa lasi o parte din ele si la suprafata solului. Cultiva-le la loc umbrit, ferit de soare, intrucat acestea cresc in zone umede si intunecate.

Sursa foto: blog.afoodlyaffair.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului