Legume

# recoltare legum #depozitare legume #iarna #legume

Recoltarea si depozitarea legumelor pe timpul iernii

 
Toamna este anotimpul pentru semanatul plantelor utilizate ca ingrasamant verde, utile pentru o afanare a solului si imbogatirea humusului din straturile golite. Daca avem incredere ca iarna nu va fi foarte rece, putem sa mai semanam in aer liber inca odata ridichi, fetica, spanac, si iarba grasa, dar mai sigur este sa le samanam in rasadnite.

In aceasta perioada, gradinarul este mai preocupat cu depozitarea in conditii optime a legumelor pentru ca ele sa reziste pana la primavara. Bineinteles ca legumele depozitate nu se pot compara cu cele proaspete. Totusi daca recolta rezista la ger, o lasam peste iarna in straturi, iar cele sensibile in pivnite, gropi. Gustul lor se apropie de cel al legumelor proaspete. Daca le depozitam astfel isi pastreaza bine aroma si vitaminele.

Legumele rezistente la ger (prazul, varza furajera si conopida) pot sa ramana mult timp in straturi.

Fetica, iarba grasa de iarna, cicoarea de gradina si cicoarea de Bruxelles pot sa ierneze foarte bine in solarii sau acoperite cu trestie, vreascuri. Astfel, aceste legume se pastreaza bine pana in luna ianuarie. Pastarnacul, ridichea neagra si napul porcesc trebuie pastrate afara peste iarna, deoarece in pivnite se vestejesc.

Aceste feluri de legume au un gust mai placut daca ingheata. Cel mai potrivit este sa le aranjam pe randuri, in rasadnite sau gropi putin adanci. Gropile le putem captusi cu plasa de sarma, astfel protejand recolta impotriva soarecilor.

Sa asternem radacinoasele pe un pat de paie si sa le acoperim cu plasa de sarma sau cu crengi de brad. Verzele se aseaza cu capatana in jos, in gropi nu foarte adanci, si se acopera cu un strat subtire de pamant, in asa fel incat sa se vada cotorul. La final sa le acoperim si cu un strat de paie.

Pivnitele din ziua de azi, nu prezinta conditii adecvate pentru depozitarea legumelor pe perioada iernii, dar totusi putem pastra in ele pana primavara radacinoasele si cartofii, daca se poate regla temperatura si umiditatea aerului prin aerisiri regulate.

Daca prin pivnite trec tevi de incalzire, acestea trebuie izolate, iar in partea in care depozitam legumele trebuie sa punem un strat de lut sau de caramizi.

Morcovii, patrunjelul, sfecla si telina se depoziteaza in nisip usor umed, in asa fel incat aerul sa mai poata patrunde prin el. Cartofii ii putem rasturna pe jos, intr-o parte mai intunecata a pivnitei, dar ii putem depozita si in lazi.

Legumele se depoziteaza cel mai bine la o temperatura de sub 4oC. Aceasta este o regula de baza, doar in locul de depozitare al cartofilor temperatura nu trebuie sa scada niciodata sub 4oC, deoarece cartofii tinuti la rece se indulcesc.

Daca nu avem posibilitatea sa depozitam legumele in pivnite, putem sa le tinem in lazi, pe care le ingropam in pamant si le acoperim cu material termoizolant. Pivnita mai poate fi inlocuita cu orice fel de recipient din lut sau piatra, ingropat in pamant.

Probabil cel mai potrivit este sa sapam o groapa de aproximativ 70 cm adancime pe care sa o captusim cu caramizi.

SFAT PRACTIC: Doar legumele sanatoase se pot depozita. In ziua recoltarii vremea trebuie sa fie uscata, deoarece legumele culese pe umezeala se strica mai repede.

Mai multe informatii despre gradina de legume, de la plantare si pana la recoltare puteti gasi in cartea Gradina de legume – Helga Voit, aparuta la Editura Casa.

Surse foto: pexels.com, edituracasa.ro

Sursa articol: Gradina de legume – Helga Voit

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului