Legume

#porumb #plante de gradina #legume

Porumb

Porumbul este o cereala care apartine familiei Poaceae. Porumbul este cultivat de cateva mii de ani in intreaga lume si constituie una dintre principalele surse de hrana.


 

Aspect

 

Planta are o tulpina inalta si groasa, asemanatoare tulpinii de bambus. Din loc in loc aceasta prezinta noduri. La maturitate tulpina porumbului este goala in interior. In general porumbul care este crescut in scop comercial atinge inaltimi de pana la 2 – 2,5 m, insa exista si specii de porumb care pot ajunge pana la 7 metri.

Frunzele sunt lungi si asutite la varf. Marginile acestora sunt, de asemenea, ascutite iar frunzele prezinta peri foarte mici, aspri.

Florile sunt feminine si masculine. Florile feminine se gasesc la baza frunzei iar cele masculine in varful tulpinii, acestea crescand sub forma unui spic.

Porumbul creste pe un cocean si este format din boabe asezate una langa alta pe toata suprafata acestuia.

 

Origine

 

De-a lungul timpului au aparut diverse teorii cu privire la originea porumbului, insa niciuna nu a putut fi verificata. Arheologi, geneticieni, etnobotanici si geografi au studiat aceasta problema de-a lungul anilor. S-a descoperit ca porumbul era cultivat de cel putin 7000 de ani, iar acesta ar fi aparut pe Pamant in urma cu 12.000 de ani.

Cercetarile facute intre anii 1950 si 1970 au demonstrat faptul ca porumbul a aparut initial in America Centrala si s-a raspandit rapid pana in Mexic.

Cel mai probail in anii 1500 porumbul a fost adus in Europa si pe alte continente precum Asia si Africa.

 

Productia de porumb in lume

 

De-a lungul anilor, porumbul a fost produs din ce in ce mai mult in scop comercial, in intreaga lume. Prumbul este cultivat in multe regiuni ale lumii cu scop alimentar, industrial si furajer.

In prezent SUA este lider de piata, cu aproape jumatate din productia totala de porumb (aproximativ 42.5%) la nivel mondial.

Astfel, pe primele trei locuri se afla SUA cu 332.092.180 tone anual, China cu 115.970.000 tone anual si Brazilia 51.589.721 tone anual; acestea sunt urmate de Mexic, Argentina, India, Franta, Indonezia, Canada si Italia.

 

Utilizari

 

Proumbul este macinat pentru a obtine malai sau amidon.

Malaiul este folosit in special la prepararea mamaligii, o mancare intalnita in multe colturi ale lumii. De asemenea, malaiul mai este flolosit ca inlocuitor al fainii de grau in prepararea unei paini speciale din porumb sau pentru tortillia.

Amidonul se foloseste in special ca agent de ingrosare la preparare diferitelor sosuri, creme, inghetate sau alte prajituri. Acesta mai este folosit la scara industriala pentru prepararea rahatului si pentru fabricarea glucozei.

Porumbul tanar este consumat fiert sau copt.

Din porumbul special, cu boabe mici si rotunde se face popcorn.

In industria alimentara se fac conserve de porumb, acestea continand boabe fierte, care pot fi utilizate la prepararea diferitelor salate.

Pe langa utilizarea culinara, porumbul consituie o sursa importanta de hrana pentru pasarile si animalele crescute in gospodarii.

De asemenea, porumbul mai este flosit la fabricarea diversilor adezivi , a plasticului dar si al altor produse chimicale.

 

Sanatate

 

Prumbul contine foarte multe vitamine de tip B, Vitamina E , fier, magneziu, zinc, fosfor, potasiu, dar si hidrocarburi si amidon .

Datorita aportului bogat in Vitamina B, implicit vitamina B1 , porumbul ajuta la o buna functionare a sistemului nervos, a inimii si implicit a sistemului de producere a celulelor rosii din sange.

Vitamina E, cunoscuta si ca un antioxidant natural, ajuta la prevenirea artritei si miscoreaza riscul aparitiei cancerului.

Porumbul contine lipide transformate in proteine, din care rezulta o proteina rezistenta la gatit. Aceasta proteina este indigerabila si poate provoca alergii. Alergiile la porumb apar insa foarte rar si se manifesta prin eruptii ale pielii, mancarimi, diaree, voma, astm si in cazuri foarte grave anafilaxie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului