Patrunjelul este foarte sanatos si este folosit inclusiv in salate, insa poate deveni extrem de periculos pentru sanatatea noastra. Potrivit specialistilor, anul acesta, numarul unul in clasamentul celor mai otravitoare plante este patrunjelul. Oleandrul este pe locul doi, iar macul de porumb pe locul trei.
Motivul? Continutul ridicat de apiol, un fitoestrogen foarte puternic. Este o substanta narcotica ce ar putea afecta sistemul nervos. Specialistii atrag atentia si spune ca aceasta parte a patrunjelului apare in al doilea an dupa inflorire.
Patrunjelul este o planta bienala. In primul an isi formeaza baza de frunze pe care le mancam. Abia in al doilea an se dezvolta florile. Cand acestea se ofilesc se formeaza semintele. In ele se regaseste apiolul. Putini oameni stiu ca aceasta substanta se formeaza in ulei, un compus chimic aromat care este otravitor.
Asadar, patrunjelul nu trebuie consumat deloc in timpul sau dupa inflorire. Consumata in doze mari, apiolul poate provoca leziuni la nivelul rinichilor si ficatului. De asemenea, aceasta substanta prezinta si efecte psihoactive.