Legume

#planta otravitoare #patrunjel

Patrunjelul, o planta otravitoare? Ce trebuie sa stii despre acesta

Exista extrem de multe feluri de mancare in care este folosit patrunjelul. Aceasta planta este cunoscuta pentru faptul ca ofera un altfel de gust preparatelor. Putini sunt insa cei care stiu ca aceasta planta nu trebuie consumata in timpul sau dupa inflorire. Afla de mai jos ce inseamna acest lucru.

 

Patrunjelul este foarte sanatos si este folosit inclusiv in salate, insa poate deveni extrem de periculos pentru sanatatea noastra. Potrivit specialistilor, anul acesta, numarul unul in clasamentul celor mai otravitoare plante este patrunjelul. Oleandrul este pe locul doi, iar macul de porumb pe locul trei.

Motivul? Continutul ridicat de apiol, un fitoestrogen foarte puternic. Este o substanta narcotica ce ar putea afecta sistemul nervos. Specialistii atrag atentia si spune ca aceasta parte a patrunjelului apare in al doilea an dupa inflorire.

Patrunjelul este o planta bienala. In primul an isi formeaza baza de frunze pe care le mancam. Abia in al doilea an se dezvolta florile. Cand acestea se ofilesc se formeaza semintele. In ele se regaseste apiolul. Putini oameni stiu ca aceasta substanta se formeaza in ulei, un compus chimic aromat care este otravitor.

Asadar, patrunjelul nu trebuie consumat deloc in timpul sau dupa inflorire. Consumata in doze mari, apiolul poate provoca leziuni la nivelul rinichilor si ficatului. De asemenea, aceasta substanta prezinta si efecte psihoactive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului