Legume

#utilizare #cereale #cultivare #orz

Orz

Orzul (Hordeum vulgare) este o planta ierboasa anuala cultivata pentru folosirea in alimentatie, dar si ca furaj pentru animale si pasari.

Orzul apartine familiei Gramineae (Poaceae) si este singura specie cultivata in Europa din acest gen. In Romania sunt cultivate doar doua convarietati ale acestei cereale: Hordeum vulgare disticon ( orz de toamna cu sase randuri, are spiculetele centrale fertile si hermafrodite) si Hordeum vulgare hezastichon (orz de toamna si primavara sau orzoaica cu doua randuri, are trei spiculete fertile la un calcai al rahisului).

Aceasta cereala este originara din Orientul Apropiat, iar cultivarea lui in Europa centrala a inceput acum circa 7.000 de ani. Suprafata de cultivare a orzului la nivel mondial s-a redus de 3-4 ori in ultimele decenii.

Aspect

Orzul are un radacini mai reduse fata de alte cereale, dar are o capacitate mai buna de infratire.

Tulpina cu 5-7 internoduri ajunge pana la o inaltime de 70-110 cm. La fiecare nod al paiului creste cate o frunza, iar florile sunt fie hermafrodite, fie sterile.

Inflorescenta este un spic simplu format din grupuri de cate trei flori. Orzul cu 2 randuri are doar spiculetul central fertil, in timp ce toate cele trei sunt fertile la orzul cu 6 randuri. Fructul produs este o cariopsa.

Cultivare

Orzul creste cel mai bine in terenuri umede la o altitudine redusa si nu este la fel de rezistent la temperaturile scazute din timpul iernii ca secara sau graul. Soiurile cu sase randuri sunt insa mai rezistente la temperaturile ridicate din timpul verii.

Pentru cea mai buna recolta este recomandata plantarea in soluri permeabile cu pH intre 6,5 si 7,5. Perioada de vegetatie a orzului este cea mai scurta dintre toate cerealele. In timpul verii semintele se coc foarte repede, uneori in numai 100 de zile . Orzul poate fi recoltat atunci cand spicele au capatat o culoare aurie.

In Romania, orzul de toamna se cultiva mai ales in Campia de Vest, Campia Baraganului, Dobrogea si sudul Olteniei si Munteniei, in timp ce varietatea de primavara prefera zonele din depresiunile Transilvaniei, Moldovei, dar si zona submontana.

Utilizarea in bucatarie

Orzul are un continut redus de gluten ce ii confera capacitati panificabile slabe. Boabele de orz sunt insa folosite la productia painii multicerealiere, iar crupele de orz pot fi folosite la prepararea sosurilor.

Grauntele au un condinut ridicat de amidon, dar contin si celuloza, proteine, vitamina B si proteine (11%). Orzul este folosit si in procesul de productie al berii, fiind absolut necesar pentru obtinerea extractului de malt.

Utilizarea in medicina

Orzul este eficient prin eficient in reducerea unui nivel ridicat de colesterol si pentru prevenirea cancerului stomacal. Fibrele din orz pot regla tensiunea arteriala, dar si nivelul de zahar si insulina din sange.

Germenii de orz nu sunt recomandati femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, iar in cazuri rare faina de orz poate cauza astm. Orzul nu este recomandat nici celor care urmeaza un tratament antidiabetic.


Sursa foto: Nutritech.com.ua

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare