Legume

#morcovi #legume #plante

Morcovul

Morcovul este una dintre cele mai importante legume din dieta omului si este cunoscut inca de pe vremea vechilor greci si romani, insa in Europa au aparut abia in Evul Mediu. Leguma cu cel mai mare continut de beta-caroten, morcovul este consumat cu placere atat de catre adulti, cat si de catre copii din toata lumea.


 

Descriere

 

Alimentul preferat al lui Bugs Bunny nu mai are nevoie de nicio prezentare. Morcovul este o leguma indragita atat de cei mari, cat si de copii. Suntem siguri ca mama ta ti-a spus ca morcovii sunt buni pentru vedere. Cu toate ca in general morcovii sunt asociati cu culoarea portocalie, morcovii nu au avut de la inceput aceasta culoare. Speciile originale de morcov erau albi, galbeni, rosii, mov si chiar negri. Morcovul este o radacina vegetala, de culoare portocalie. Exista numeroase specii de morcov, de diverse marimi, forme si culori.

 

Origine

 

Morcovul este o planta veche, cultivata inca de acum 5000 de ani. Exista dovezi ca aceasta leguma este originara din Afganistan. De-a lungul secolelor, exploratorii si comerciantii au propagat semintele de morcov si in alte zone precum Arabia, Africa sau Asia. Inca din acele vremuri, morcovii erau de diverse forme si culori, de la mov, alb, rosu, pana la negru. Surprinzator, morcovii nu au fost de la inceput portocalii.

 

Morcovii s-au raspandit repede in lumea civilizata si exista urme ale lor chiar si in vechile morminte ale faraonilor din Egipt. Egiptologii au gasit intr-un mormant desene care infatisau morcovi de culoare mov. Atat vechii greci, cat si romanii erau foarte familiarizati cu aceasta radacinoasa, cu toate ca nu avea gustul dulceag pe are il stim in zilele noastre. Initial, grecii nu mancau morcovi, ci ii consumau in scopuri medicinale. Romanii au consumat din cele mai vechi timpuri morcovi gatiti, cu ulei de masline si diverse ierburi. Ca si alte ierburi, se credea ca morcovii au si proprietati afrodisiace .

 

Morcovii au inceput sa fie cultivati in Europa la inceputul secolului XIII, multi medici prescriind aceasta leguma pentru o mare varietate de afectiuni, de la sifilis, pana la muscaturi de animal. Olandezii sunt raspunzatori pentru morcovii portocalii pe care ii cunoastem cu totii. Aceastia au incurcisat speciilde morcov galben cu cel rosu, in onoarea casei regale a Olandei. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, morcovii au fost promovati de catre guvernul britanic. Populatia era incurajata sa consume si sa cultive morcovi. Morcovul era si principala sursa nutritiva in timpurile de recesiune si foamete.

 

Proprietati medicale

 

Morcovi sunt o sursa extraordinara de caroten, care este transformat in vitamina A. Morcovii mai contin si cantitati importante de vitamina B1, B2, C, D, si E. Aceste vitamine reduc radicalii liberi din organism si hranesc pielea. Morcovii sunt bogati si in potasiu, magneziu, vitamina B6 , acid folic. Morcovii sunt excelenti si pentru reducerea colesterolului. In morcov se gasesc si mici cantitati de carbohidrati, uleiuri esentiale , fier, cupru, fosfor si sulf. Toate aceste componente fac din morcov una dintre cele mai nutritive si sanatoase legume. Se credea ca morcovii au proprietati de vindecare, sedative si diuretice. Sucul de morcov este consumat cu succes pentru crestrea imunitatii organismului, in lupta cu raceala si gripa . Combinatia de vitamine A si C din morcovi este benefica si pentru vedere.


Sursa foto : www.doh.sd.gov

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare