Gradinarul britanic Alan Titchmarsh, recunoscut pentru expertiza sa in horticultura, ofera un sfat esential care poate face diferenta intre o recolta bogata si una compromisa.
Metoda propusa de Alan Titchmarsh presupune un gest simplu, dar extrem de eficient: lasarea unui spatiu de aproximativ 2,5 centimetri intre pamant si marginea superioara a ghiveciului in care sunt plantate rosiile. Acest spatiu permite turnarea unei cantitati consistente de apa, care va patrunde in profunzime in sol.
„Un inch (circa 2,5 cm) de apa patrunde aproximativ 23 de centimetri in compost”, explica gradinarul. Acest lucru inseamna ca, printr-o udare corecta si abundenta, radacinile rosiilor vor avea acces la apa suficienta, reducand riscul deshidratarii. Este important ca udarea sa se faca pana cand pamantul pare uscat la suprafata, semn ca planta a folosit deja apa stocata in profunzime.
Pe langa tehnica de udare, Alan Titchmarsh recomanda si utilizarea ghivecelor din teracota in locul celor din plastic. Acestea mentin radacinile mai racoroase si permit o evaporare mai lenta a apei, contribuind astfel la o hidratare constanta. Un alt avantaj mentionat de expert este estetica placuta si functionalitatea ghivecelor din teracota, care au gauri mari de drenaj, prevenind acumularea excesiva de apa.
„Imi plac pentru ca sunt frumoase si pentru ca nu se usuca la fel de repede. In plus, drenajul eficient previne putrezirea radacinilor”, a spus Alan Titchmarsh.
Pentru cei care folosesc saci de crestere („grow bags”), expertul recomanda montarea unor suporturi de trestie in jurul acestora. Acestea ofera stabilitate si ajuta plantele sa se dezvolte vertical, mai ales in cazul soiurilor care cresc inalte, precum rosiile de tip Cordon.
„Este un mic truc ingenios care ajuta foarte mult la crestere”, spune Alan Titchmarsh.
In primele etape de dezvoltare, sacii de crestere sunt ideali deoarece pot fi plasati usor pe orice suprafata plana din gradina. Cu toate acestea, montarea suporturilor necesita o anumita indemanare, pentru a fixa sacii intre barele sistemului de sprijin. Rezultatul este insa unul pe masura efortului, mai ales daca se folosesc soiuri precum Shirley (rosiile rosii) sau Sunset (rosiile galben-portocalii), considerate de expert printre cele mai productive si gustoase.
Societatea Regala de Horticultura din Marea Britanie (RHS) subliniaza, la randul ei, importanta udarii regulate. Solul trebuie mentinut umed in permanenta, iar fluctuatiile de umiditate pot duce la putrezirea rosiilor. In perioadele de canicula, udarea zilnica devine esentiala, mai ales pentru plantele crescute in containere.
Aplicand „metoda 2,5 centimetri” propusa de Alan Titchmarsh, gradinarii pot asigura o hidratare optima rosiilor, ceea ce se va traduce intr-o recolta bogata, cu fructe suculente si gustoase.