Stiai ca iutimea ardeilor se masoara in unitati Scoville (SHU)? Ardeii grasi sunt cotati cu 0 SHU. In tara noastra, ardeii iuti obisnuiti ating 3.000-4.000 de unitati Scoville. Dar ca pentru a stimula sistemul nervos într-un mod pozitiv care se va reflecta asupra dispozitiei si sa combata starile de anxietate si astenie este bine sa consumi o jumatate de ardei iute zilnic.
1 Diego Alvarez Chanca, un fizician care l-a insotit pe Columb in al doilea voiaj spre vestul Indiei in 1493, a adus primii ardei iuti in Spania, iar dupa un an a scris despre efectele medicinale ale ardeilor.
2 Dupa ce au fost adusi si in Europa, ardeii iuti au fost crescuti precum niste curiozitati botanice, in gradinile manastirilor spanile si portugheze.
3 Se spune ca ardeii iuti au inceput sa se dezvolte in zonele in care erau adesea atacati de ciuperci. Ca metode de autoaparare , ardeii au inceput sa produca o substanta care ii protejeaza de microbi si ciuperci. Astfel, atunci când cauta sa ajunga la seminte, o pasare sau o insecta produce adesea gauri prin care ardeiul poate fi invadat de daunatori invizibili. Cu cât ustura mai tare, cu atât înseamna ca ardeii respectivi au proprietati antimicrobiene mai puternice.
4 La inceput, ardeiul iute a fost folosit ca inlocuitor al piperul negru, care era destul de costisitor pe vremuri.
5 Utilizarile ardeilor de foc depasesc bucataria mexicana si isi gasesc aplicatii in medicina si chiar in producerea bombelor chimice.
6 Ardeiul cel mai iute din lume este denumit Bhut Jolokia sau "ardeiul fantoma". In 2007, aceasta specie de ardei a fost trecuta in Cartea Recordurilor.
7 Apa sau sucurile care contin acid consumate in timp ce mananci ardei iute potenteaza senzatia de iute insa pentru ameliorarea gustului poticonsuma iaurt, smantana sau lapte.
8 O jumatate de ardei iute pe zi are si efecte stimulente asupra sistemului nervos, creand o stare de buna dispozitie.
9 Consumat in exces, ardeiul iute poate crea, alaturi de alte alimente condimentate, arsuri, iritatii ale sistemului digestiv sau chiar ulcer gastro-duodenal .
10 Capsaicina, o substanta continuta de ardeiul iute are efect analgezic si ajuta la calmarea si chiar eliminarea multor tipuri de dureri. Capsaicina se poate gasi si in unele medicamente, medicii recomandand de multe ori diverse tratamente bazate pe aceasta substanta.
11 Proprietatile de anestezic ale ardeilor chilli au fost descoperite de o echipa de cercetatori de la Facultatea de Medicina de la Harvard, impreuna cu doctorii de la Spitalul General din Massachusetts.
12 Ardeiul iute este indicat in cazul persoanelor care au de-a face cu crampe musculare sau carcei pentru ca intensifica circulatia sangelui si creste temperatura corpului uman, in urma consumului.
13 Sub forma de pudra, ardeiul iute poate fi utilizat si pentru videcarea ranilor. Aceasta planta este cunoscuta pentru vindecarea infectiilor aparute la nivelul gingiilor, eliminind durerile si abcesele.
14 Potrivit unui studiu facut in Anglia la Insistutul Medical, ardeiul iute ajuta la scaderea in greutate , in general deoarece consumul de condimente picante ducand la cresterea ratei metabolismului.
15 Celor care sufera de frig si doresc sa-si mareasca temperatura corpului, le este recomandat ardeiul rosu iute.