Legume

#legume #toamna #gradina #mazare #morcov #sparanghel #praz #ridichii

Legume care se planteaza toamna

Desi perioada toamna-iarna pare un sezon prea rece pentru ca vreo leguma sa se dezvolte, exista totusi cateva care prefera clima rece si cresc fara probleme chiar daca sunt plantate in luna noiembrie.


Iata cateva legume care se planteaza toamna si se recolteaza primavara.


Sparanghel


Sparanghelul este o leguma care se planteaza toamna tarziu, intr-un sol bine drenat pentru ca radacina acesteia nu suporta apa in exces. De asemenea, solul in care se planteaza sparanghelul  trebuie sa aiba pH-ul intre 6.5 si 7.5 Daca se planteaza toamna, sparanghelul va fi bun de recoltat abia in primavara.


Praz


Prazul este o leguma care rezista foarte bine la temperaturi scazute, asa ca o poti planta fara probleme toamna. Acesta se dezvolta bine in orice tip de sol, insa il prefera pe cel care retine umezeala (solul argilos). Prazul se planteaza la aproximativ 8 – 10 centimetri distanta si se recolteaza primavara.


Ceapa


Arpagicul  se planteaza in lunile octombrie si noiembrie  pentru ca in primavara sa te bucuri de ceapa verde. Cel mai bun sol pentru plantarea cepei este cel argilos, pentru ca aceasta are nevoie de umezeala pentru a incolti si pentru a se dezvolta.


Morcov


In regiunile mai calde, morcovul poate fi plantat si toamna. Semintele se introduc la aproximativ 2 centimetri in sol pentru ca au nevoie de lumina pentru a incolti. De asemenea, semintele se introduc la distanta de 7 centimetri.


Salata verde


Salata verde are nevoie de un sol rece pentru a germina, ceea ce inseamna ca ele trebuie plantate cat mai la suprafata,iar toamna este cel mai bun moment pentru acest lucru. Specialistii spun ca dupa recoltare , ar fi bine sa fie tinuta o zi sau doua in frigider pentru a i se reduce din gustul amarui.


Mazare


In aceasta perioada, poti semana mazarea sub clopote de sticla sau plastic. Alege o zona in care solul este nisipos (are nevoie de o drenare buna) si soarele sta cat mai mult timp.


Dupa insamantare , fixeaza si betele pe care sa directionzi firul de mazare in timp ce creste, iar la 3 saptamani dupa inflorire , poti culege pastaile. Afla mai multe informatii despre cum sa cresti mazare.


Ridichi


Ridichile sunt legume prea putin pretentioase, care se pot planta in aproximativ orice perioada a anului, insa prefera climatul rece. Acestea se introduc in pamant aproximativ un centimentru, la o distanta de 5 intre ele. Ridichile pot fi recoltate la aproximativ 3 – 4 luni de la plantare .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului