Legume

#ardei iute #plante #legume #ingrijire

La ce trebuie sa fii atent cand cresti si pastrezi ardeii iuti

Ca si oricare alta planta si ardeii iuti au nevoie de atentie atunci cand sunt cultivati, fie din rasaduri, fie crescuti initial din seminte. Ardeii iuti se cultiva in aceasi la fel ca si ardeii grasi, foarte putine varietati avand nevoie de o ingrijire aparte, acestea fiind soiul peruvian si bolivian.

In opinia specialistilor, plantele de ardei salbatic au nevoie de mai multa caldura, pe cand varietatile "domesticite" se pot dezvolta mai bine si in temperaturi mai scazute. Daca te-ai decis sa iti faci o cultura de ardei iuti, iata cateva amanunte la care sa fii atent.

 

Clima si temperatura

 

Pentru a avea ardei iuti, alege in primul rand rasaduri de soiuri ca Jalapenos, Hungarian Wax, Hot Cherry sau Anaheims. Mai trebuie sa stii ca temperatura ridicata va favoriza iuteala ardeilor, prin urmare planteaza rasadurile cand clima este stabila si ajunge in jur de 30 de grade, cu nopti nu mai racoroase de 20 de grade.

Daca doresti ardei iuti, dar locuiesti intr-un climat racoros, acopera pamantul cu rasaduri cu o un strat de mulci din folie de plastic. O alta metoda este sa cresti ardeii in recipiente acoperite. Umiditatea si continutul de azot trebuie pastrate la minim pentru ca gustul iute sa fie si mai intens. Totodata, cu cat ardeiul e mai copt, cu atat mai iute va fi.

 

Boli si daunatori

 

Ardeii iuti sunt de obicei printre cele mai sanatoase plante, dar daunatorii pot ocazional crea probleme . Acestia sunt de obicei prezenti sub forma unor afide de culoare verde care se grupeaza in ciorchini pe ramurile plantei. In numar mare, aceste afide vor bea sucurile plantei, deformand frunzele care vor deteriora planta. Aceste afide mai pot imprastia si virusi mortali pentru ardei.

Pentru a indeparta aceste neplaceri, plantele de ardei trebuie spalate sub un jet puternic de apa. In acest fel se pot spala si alti daunatori ca omizile sau anumite specii de viermi care distrug atat fruzele de ardei, cat si fructele plantei.

Unul dintre virusii mortali pe care ardeii iuti pot sa ii contacteze este tabbaco mosaic , care va ingalbeni frunzele plantei si va deforma fructul. Acest virus este imprastiat de afide, iar odata ce a atacat planta nu poate fi indepartat, singura metoda fiind izolarea mladitei infectate si disturgerea ei.

 

Recoltare

 

Chiar daca te afli in gradina nu uita sa te protejezi. Nu culege ardeii iuti cu mainile goale, ci foloseste o pereche de manusi de latex. Nu atinge fata, ochii, gura sau nasul imediat dupa ce ai cules ardeii iuti. Daca cumva te-ai stropit cu sucul ardeiului in ochi, spala rapid locul cu apa rece. Arsurile bucale produse de ardeiul iute se calmeaza cu iaurt, lapte sau inghetata.

Majoritatea ardeiulor iuti sunt verzi atunci cand nu sunt copti si pot ajunge la culori de galben, portocaliu, rosu sau chiar maroniu atunci cand s-au copt pe deplin. Totusi, soiul ardeiul va dicta cand acesta trebuie cules, de exemplu, Jalapenos si Serranos sunt culesi cand sunt verzi pe cand Cayenne cand este rosu.

Totusi, culegerea ardeiulor iuti se va face in functie de preferintele fiecaruia. In mod normal ardeii se culeg atunci cand fructul este plin, ferm si are o textura lucioasa. Ardeii se culeg prin ruperea lor cu tot cu codita de pe tulpina pentru a deteriora cand mai putin planta.

 

Conservare

 

Conservarea si pastrarea ardeilor se va face in functie de soiul lor. Prin urmare ardeii care au peretii fructului mai subtiri au nevoie de un mediu cald si uscat pentru a se usca. Totodata, dupa ce ardeii au fost uscati, acestia se vor pastra in recipiente care se inchid ermetic sau in vid.

Ardeii uscati se pot pastra si in congelator, asezati in pungi speciale pentru acest gen de conservare. Soiurile Poblano, Anaheim si New Mexico se vor coace si apoi decoji ca apoi sa fie pusi la pastrare in pungi la congelator. Acestia vor rezista in aceste conditii pana la sase luni.

Sursa foto :  www.mrbigben.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare