Legume

#seminte rosii # seminte tomate # cum pastrezi semintele #rosii toamna # cum cultivi rosii

Cum sa conservi semintele de rosii pentru sezonul viitor

Pastreaza soiul de rosii pe care il cultivi in gradina prin selectarea si pastrarea semintelor pana la o noua plantare. Iata cum poti proceda pentru a-ti asigura productii constante de tomate in fiecare an, prin simpla pastrare a semintelor. Acestea se pot pastra pana la sase ani in locuri uscate la temperaturi scazute!  

1. Separa semintele de pulpa
Cand incepi sa iti pregatesti sucul de rosii sau bulionul nu uita sa strecori printr-o sita tomatele zdrobite. Asa te poti asigura ca iti creezi o rezerva buna de seminte de rosii. Asaza-le intr-o galeata, impreuna cu coaja si resturile de pulpa, pentru o zi sau doua pentru a fermenta cat mai bine.

 

2. Spala-le bine

Dupa ce au trecut prin acest proces, semintele de rosii din gradina ta sunt gata pentru spalare. Asaza galeata sub un jet de apa rece si clateste cat mai bine semintele de gelul care le inconjoara si de resturile in care au fermentat. Repeta aceasta operatiune pana cand semintele sunt curate.
 

3. Separa semintele

Urmeaza un proces de triere a semintelor pentru a le alege pe cele sanatoase de cele seci. Aseaza semintele proaspat spalate intr-un vas cu apa si amesteca de cateva ori. Vei vedea ca o parte dintre ele se ridica la suprafata apei, in timp ce altele se scufunda. Scoate semintele de rosii care plutesc cu ajutorul unei site fine si arunca-le. Repeta operatiunea pana cand in vas raman numai seminte scufundate. Acestea sunt semintele sanatoase care vor da nastere unei noi cuturi de rosii in gradina ta.
 
4. Ultima spalare
Asaza semintele sanatoase in sita sau in strecuratoare folosita la separarea lor si spala-le sub un jet puternic de apa. Asigura-te ca nu mai au niciun rest din pulpa fructului care sa putrezeasca in timp ce le pui la pastrare.
 
5. Usuca semintele
Pune la uscat semintele soiului tau preferat de tomate fie pe o farfurie, fie pe o foaie de hartie. Presara-le intr-un strat subtire ca sa se usuce cat mai bine. Le poti aseza chiar la interior, intr-o zona in care soarele sa bata puternic.
 
6. Depoziteaza semintele
Dupa cateva zile in care semintele de rosii s-au uscat in bataia soarelui le strangi cu grija intr-o foaie de hartie si le depozitezi intr-o cutie ermetica la loc uscat, rece si fara lumina. Nu uita sa inscriptionezi pachetul pentru a nu uita ce contine!

Foto: outofmyshed.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului