Legume

#ingrijire ardei #gradina #ardei #iunie

Ingrijirea ardeilor in sezonul cald: ghid pentru luna iunie

 Luna iunie este o perioada importanta in ceea ce priveste ingrijirea ardeilor, deoarece acestia se dezvolta rapid si au nevoie de atentie si ingrijire adecvata pentru a se dezvolta in mod sanatos si a oferi o recolta abundenta. Iata cum trebuie sa ii ingrijesti corect in aceasta luna.

Udarea

In timpul sezonului cald, udarea regulata si adecvata a ardeilor este esentiala. Asigura-te ca solul ramane constant umed, dar nu excesiv de ud. Udarea in timpul diminetii este recomandata pentru a permite frunzelor si fructelor sa se usuce in timpul zilei si a evita problemele de umiditate excesiva. Evita  stropirea frunzelor atunci cand uzi plantele pentru a preveni aparitia bolilor fungice.

Fertilizarea

In luna iunie, ardeii se afla intr-un stadiu de crestere activa si au nevoie de nutrienti suplimentari pentru a se dezvolta in mod corespunzator. Aplica un ingrasamant echilibrat, bogat in azot, fosfor si potasiu, conform instructiunilor de pe ambalaj. Poti folosi si ingrasaminte organice, cum ar fi compostul matur sau balegarul de origine animala, pentru a oferi nutrienti plantelor.

Rarirea tufelor

In aceasta perioada, ardeii pot fi supusi la incalzire excesiva si la probleme legate de aerisirea necorespunzatoare. Indepartati orice lastari laterali sau frunze care pot acoperi fructele sau umbri plantatele. Acest lucru va permite soarelui sa ajunga la fructe si va imbunatati aerisirea generala a plantei.

Sustinerea plantelor

Pe masura ce ardeii cresc, poate fi necesar sa le oferiti suport suplimentar pentru a preveni ruperea tulpinilor si a ramurilor incarcate cu fructe. Utilizeaza araci pentru a sustine plantele si a le mentine intr-o pozitie verticala. Asigura-te ca suporturile sunt stabile si nu cauzeaza ranirea acestora plantelor.

Controleaza plantele de boli si daunatori

In timpul lunii iunie, ardeii sunt expusi riscului de atac al daunatorilor si bolilor. Monitorizeaza cu atentie plantele pentru semne de infestare cu insecte sau aparitia bolilor si ia masuri imediate daca observi ceva neobisnuit. Utilizeaza metode organice de control, cum ar fi utilizarea de insecticide naturale sau de substante de combatere a bolilor in functie de nevoile specifice ale plantei.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului