Substantele nutritive sunt folosite de regula pentru suplinirea unei carente pe care o simte planta care nu beneficiaza de conditii ideale de sol. Insa, la fel ca lipsa substantelor nutritive, excesul lor poate fi daunator. De aceea, este indicat sa folosesti pe cat posibil ingrasaminte naturale in gradina ta de legume. Iata care sunt cele mai cunoscute si benefice dintre ele:
1 Gunoiul de grajd
Gunoiul de cabaline si ovine contine azot si potasiu iar cel de pasari este de circa trei ori mai concentrat decat precedentul.
In mod normal, gunoiul de grajd bine putrezit se aplica peste sol toamna, odata cu sapatul terenului, pentru rosii, castraveti, vinete, ardei, varza, conopida, cartofi, dovlecei.
Acest ingrasamant poate fi aplicat si primavara timpuriu la culturile care se insamanteaza primavara tarziu.
Gunoiul de pasari se amesteca cu apa (1:2) inainte de intrebuintare .
2 Compost
Substantele nutritive naturale din frunze dau cele mai rapide rezultate. Ajuta la reducerea deficitului nutritiv si se comporta ca si energizante.
Compostul este de altfel si usor de pregatit. Frunzele uscate, buruienile smulse, vrejii de legume se aseaza gramada intr-un colt al gradinii si se presara cenusa peste ele.
Din 3 in 3 luni, straturile de la baza compostului se pun in varful lui. In aproximativ 2 ani vei obtine un ingrasamant valoros.
3 Mranita
Mranita se obtine din descompunerea completa a gunoiului de grajd, dupa aproximativ 2 - 3 ani. Acest ingrasamant natural este foarte bogat in substante organice si minerale si in microorganisme si se foloseste mai ales pentru imbogatirea solurilor grele.
Mranita se poate aplica singura sau in amestec cu ingrasaminte chimice la plantarea de rosii, castraveti, cartofi, dovlecei dar si pomi fructiferi si vita de vie.