Legume

#legume #gradina #hrean

Hrean

Hreanul este o planta perena, cu o radacina foarte dezvoltata si ingrosata si cu o lungime de aproximativ 1 metru. Hreanul se cultiva la noi in tara fara sa aiba pretentii prea mari in ceea ce priveste lumina sau udarea, insa ingrijirea solului necesita mai multa atentie si ingrijire.


Cultivare


Hranul este o leguma de la care se foloseste radacina, motiv pentru care, inainte de orice trebuie sa se faca o desfundare a solului pana la o adancime de 50 de centimetri. Pamantul trebuie maruntit bine, iar in el se adauga igrasamant organic deoarece hranul  are nevoie de stimulare pentru a se dezvolta. Radacinile bune  se obtin pe solurile bogate in elemente minerale, humus si gunoi de grajd .


Solul trebuie sa fie unul ferm, argilos, cu un pH de aproximativ 7,5. In cazul in care pamantul este unul nisipos, usor drenabil, hreanul nu se va dezvolta la adevarata sa capacitate, asa ca mai bine se renunta la idee in cazul in care solul nu este unul potrivit.


Hreanul se poate cultiva cu ajutorul semintelor sau a butasilor obtinuti din ramificatiile radacinilor care nu se utilizeaza pentru vanzare/consum.


Lumina si temperatura


Atunci cand vrei sa cultivi hrean, nu trebuie sa iti faci foarte multe griji in ceea ce priveste lumina sau temperatura. Hreanul suporta foarte bine atat temperaturile scazute, cat si pe cele mari, iar in ceea ce priveste lumina, aceasta leguma nu are pretentii de soare, umbra sau semiumbra.
Atata vreme cat hreanul isi are radacina intr-un sol potrivit si fertilizat asa cum trebuie, planta nu ridica mari pretentii in celelalte privinte.


Udare


Atunci cand temperaturile sunt suportabile, iar ploile sunt destul de frecvente, hreanul nu necesita un program de udare. Totusi, cand apare seceta sau temperaturile urca mai sus de 29 de grade si nu sunt ploi, este absolut necesara udarea clasica sau irigarea (in functie de marimea culturii).


boli si daunatori


Uneri frunzele hreanului pot fi atacate de gandacul hranului sau puricele de pamant, insa in general planta este una destul de rezistenta cand vine vorba despre boli si daunatori.  Totusi, pentru a preveni chiar si cel mai mic risc, hreanul se trateaza cu insecticide obisnuite, deloc puternice.


Fertilizare


Pentru o cultura bogata, solul trebuie sa fie fertilizat inca dinainte de cultivare cu ingrediente cat mai naturale. Gunoiul de grajd si humusul sunt cele mai potrivite substante. In lipsa acestora, este recomandat sa foloseasca ferilizatorii bio, lipsiti de substante care provin din surse chimice.
In mod normal, hreanul isi sustrage substantele nutritive si din sol, motiv pentru care se cere inradacinarea acestuia la o adancime considerabila.


Recoltare


Toamna se face recoltarea hreanului, insa la o suprafata de un metru patrat, cantitatea va fi de aproximativ 3 kilograme. Incepand cu anul urmator, recolta va deveni una mai bogata si mai fertila, asa ca nu trebuie s ate descurajezi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului