Legume

#udare rosii #tomate #rosii

De cata apa au nevoie rosiile? Sfaturi de la specialisti

Te intrebi de cata apa au nevoie rosiile tale, mai ales in perioadele secetoase cum sunt cele pe care le traim acum? Este o intrebare pe care si-o pun toti gradinarii. Insa, desi intrebarea este una simpla, raspunsul nu este la fel de simplu. Totul depinde de soiul de rosie. 

Expertii in gradinarit sustin ca nivelul de apa de care au rosiile nevoie depinde de marimea plantei si de conditiile de crestere, dar si de umiditatea din sol. De exemplu, rosiile crescute intr-un sol nisipos, care nu retine umiditatea, vor trebuie udate mai des.

De cata apa au nevoei rosiile

Deoarece nu putem vorbi despre o anumita cantitate de apa pentru o planta, este important sa fii atent la anumite criterii, sustin expertii. Prin urmare, este important sa verifici zilnic solul si plantele pentru a vedea cum raspund.

Margaret McCoy, agronom si doctor in cercetare si dezvoltare, explica, pentru homesandgardens.com: “Eu ud rosiile noastre de una-doua ori pe zi cu furtunul, dar este posibil sa fie nevoie sa petreci cateva minute in plus in zilele calduroase si insorite pentru a readuce plantele din starea de stres in care pot intra”.

Prin urmare este important sa verifici zilnic umiditatea solului si sa evaluezi starea plantei. Dca este “cazuta”, iar solul uscat, inseamna ca are nevoie de o udare. Daca solul este inca umed, poti lasa solul pana in urmatoarea dimineata pentru a-l uda.

Depinde insa si de cantitatea de apa pe care o adaugi. Poti uda rosiile de doua ori pe zi, cu o cantitate mica de apa, sau le poti uda o singura data, seara, cu o cantitate ceva mai mare de apa.

Ai grija insa sa nu uzi prea mult solul, deoarece poti ineca plantele. Solul nu trebuie sa fie imbibat cu apa, deoarece aerul nu va mai ajunge la radacinile plantei, acesta fiind esential pentru dezvoltarea acestora. 

“Cel mai bun mod de a te ocupa de plante, fie ca este vorba de udare sau fertilizare, este sa o faci in doze mai mici si des”, spune Margaret. Ea recomanda, de asemenea, udarea rosiilor dimineata si seara, nu la amiaza.

“Facandu-ti timp sa uzi plantele de rosii dimineata si seara, nu in caldura zilei, le vei permite plantelor tale sa parcurga ciclul lor natural pe tot parcursul zilei, fara niciun stres suplimentar”, spune expertul pentru sursa citata. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare