Legume

#vinete #legume #plante de gradina #rasaduri

Cum sa plantezi vinetele

Vinetele se planteaza adesea prin rasaduri. Cei mai multi dintre cultivatori opteaza pentru cumpararea rasadurilor in defavoarea plantarii de seminte, din cauza spatiului limitat sau a conditiilor neadecvate. Pe de alta parte, unele varitati de vinete nu pot fi gasite in anumite zone, asadar gradinarilor nu le ramane decat sa-si creasca propriile rasaduri. Daca doresti sa plantezi vinete, indiferent de metoda pe care o alegi trebuie sa tii cont de cateva lucruri importante.

 

1 Cumpararea rasadurilor

 

Cand cumperi rasadurile, alege-le pe cele mai ferme, de culoare verde inchis si care nu sunt inca inflorite. Frunzele trebuie sa fie lipsite de insecte sau pete, cauzate in general de anumite boli. Rasadurile plantate in recipiente separate sunt mai costisitoare, insa este indicat sa optezi pentru acestea deoarece radacina are mai putin de suferit in urma transplantarii.

 

2 Cresterea rasadurilor

 

Rasadurile trebuie semanate cu aproximativ 4-6 saptamani inainte ca vinetele sa fie plantate in gradina. Semintele germineaza in 5 zile daca li se asigura temperaturi de 47oC si in aproximativ 13 zile la temperaturi de 37oC. Este indicat ca plantarea sa se faca in recipiente (ladite sau ghivece) care sa poata fi tinute in casa, in cazul in care nu ai un solar sau temperatura din acesta nu poate fi reglata.

Se vor planta 1-2 seminte pe o distanta de 2 cm2. Randurile dintre rasaduri trebuie sa aiba o distanta de aproximativ 10-15 cm. Planteaza semintele pe solul umed, la o temperatura de 37oC. Asigura-te ca solul nu se usuca pana la perioada de germinare . Odata ce semintele incoltesc, uda solul doar cand acesta incepe sa se usuce la suprafata. Udarea in exces poate duce la distrugerea radacinilor si inclusiv a plantei.

Transplanteaza rasadurile in containere mai mari dupa cresterea primelor frunze sau cand spatiul din recipientul in care au fost plantate initial nu le mai permite dezvoltarea. Dupa realizarea transplantarii, daca nu le poti pune in sera, este indicat sa le pui intr-un colt al incaperii in care razele soarelui pot ajunge pana la ele. Se vor alege doar plantele sanatoase si viguroase. Pentru o dezvoltare optima a acestora, asigura-le o temperatura de 36-38oC pe timpul zilei si o temperatura de 24-27oC in timpul noptii. Cu doua saptamani inainte de a le planta in gradina este indicat sa scoti vinetele afara pentru cateva ore pe zi. In acest fel vor deveni mai rezistente la schimbarile climatice.

 

3 Plantarea in gradina

 

Dupa 6-8 saptamani de crestere poti planta rasadurile de vinete in gradina. Este important sa stii ca vinetele au nevoie de mai multa atentie decat alte legume cand sunt transplantate. Inainte cu 10-14 zile de a planta rasadurile de vinete este indicat sa uzi si sa fertilizezi pamantul.

Incepe procesul de transplantare prin a face mici sapaturi de 15-20 cm adancime la o distanta de aproximativ de 50-60 cm intre plante si 1 metru intre randuri. Daca observi ca solul este uscat, uda-l putin inainte de a planta rasadurile. Pentru udare este indicat sa folosesti o stropitoare avand in vedere ca pamantul trebuie sa fie doar umed si nu imbibat cu apa.

Vinetele sunt plante care rodesc in perioada verii si nu sunt rezistente la inghet. Daca le plantezi primavara devreme, acestea pot fi afectate de temperaturile scazute din timpul noptii. Este indicat ca vinetele sa se planteze in gradina la jumatatea lui mai - inceputul lui iunie.

Plantarea in gradina a rasadurilor este indicat sa se faca intr-o zona insorita. Vinetele care cresc intr-o zona semi umbrita vor rodi mai putin, iar legumei ii va lua mai mult timp sa se maturizeze. Solul in care sunt plantate trebuie sa fie fertil si bine drenat. Este indicat ca vinetele sa nu se planteze in acelasi loc in care au mai fost plantate vinete in anul anterior sau alte legume precum rosii, cartofi sau ardei grasi , deoarece totate acestea sunt susceptibile acelorasi boli.

Dupa plantare asigura-te ca vinetele au in permanenta solul umed, mai ales in perioadele secetoase de vara.

Sursa foto : www.anitaspinkthumb.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului