Legume

# sfecla rosie gradina # ingrijire sfecla # plantare sfecla #legume gradina #sfecla rosie #sfecla

Cum sa plantezi si sa ingrijesti sfecla rosie

Sfecla rosie este o leguma care are multiple beneficii pentru sanatatea organismului tau, avand un variat continut nutritional. Sfecla rosie poate fi consumata atat proaspata, in stare proprie, cat si coapta sau in otet. Iar cresterea acesteia nu este deloc dificila, fiind o planta rezistenta care iti poate asigura o recolta bogata.

Pentru a sti cele mai importante informatii despre sfecla rosie, iata cateva sfaturi si recomandari despre cum sa o plantezi si sa o ingrijesti.

Conditii de plantare a sfeclei rosii

Cu toate ca nu este o planta exagerat de pretentioasa, sfecla rosie are nevoie sa ii asiguri anumite conditii pentru a se putea dezvolta intr-o maniera optima. Cel mai important este sa tii cont de faptul ca temperatura indicata pentru ca aceasta planta sa germineze este cuprinsa intre 10 grade Celsius si 25 de grade Celsius.

Cultura de sfecla rosie poate fi atat una timpurie, care se poate planta in lunile aprilie – mai, cat si una tarzie, cu posibilitatea plantarii din iunie pana spre inceputul lunii septembrie. Cerintele acestei plante fata de lumina sunt unele ridicate, acesta fiind si motivul pentru care lunile de primavara si toamna sunt cele mai potrivite pentru cultivare.

Fiind o planta cu mare nevoie de lumina, sfecla rosie trebuie plantata intr-o zona a gradinii in care lumina naturala sa aiba acces in mare parte din zi.

In privinta solului, este ideal ca acesta sa aiba un pH cuprins intre 6 si 7. Solurile potrivite sunt cele bine drenate, afanate si fertile, cu un continut bogat de materie organica. De asemenea, pentru ca semintele sa germineze si radacinile sa creasca, solurile trebuie sa fie unele reavene. Insa, tine cont de faptul ca excesul de umiditate din sol sau din aer pot afecta planta, conducand chiar la aparitia anumitor boli.

Plantarea propriu-zisa a sfeclei rosii

In momentul semanarii culturii de sfecla rosie, este indicat sa ai in vedere pastrarea unei distante optime intre plante. Astfel, intre randuri este bine sa lasi aproximativ 45 de centimetri, iar intre semintele de pe acelasi rand intre 2 si 5 centimetri. De asemenea, poti realiza dupa rasarirea plantelor si un proces de rarire al acestora pe fiecare rand, asezandu-le la circa 5 – 8 centimetri unele de altele.

In ceea ce priveste adancimea de semanare a semintelor, aceasta trebuie sa fie intre 1 si 2 centimetri.

Ingrijirea sfeclei rosii

In procesul de ingrijire a culturii de sfecla rosie trebuie sa tii cont de trei aspecte principale: umiditatea – prin udarea constanta in cantitati optime, fertilizarea - prin aplicarea ingrasamintelor naturale sau chimice si combaterea daunatorilor sau a buruienilor – prin imprastierea insecticidelor sau prin prasirea frecventa a solului.

Tot in partea de ingrijire poate fi incadrata si pastrarea ulterioara a sfeclei rosii. In stare proaspata, acestea poate fi tinuta in frigider timp de aproximativ 5 – 7 zile. Pentru a depozita radacinile de sfecla, asigura-te ca le cureti cu atentie de tot pamantul si ca le asezi intr-un loc racoros si ferit de umiditate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului