Legume

#anghinare gradina #ingrijire anghinare #plantare anghinare #anghinare

Cum sa plantezi si sa ingrijesti anghinarea

Cu frunze lungi si flori atragatoare, anghinarea poate fi o planta unica in gradina ta, aducand si un plus estetic printre legume. Cultivarea anghinarei nu este dificila, prin plantarea, udarea si taierea adecvata, te vei putea bucura de o recolta bogata.

Consumul de aghinare este in continua crestere, aceasta devenind in ultimii ani tot mai populara printre legume. Daca te-ai decis sa o cultivi in gradina ta, iata tot ceea ce trebuie sa cunosti despre procesele de plantare si ingrijire ale acestei legume perene.

Plantarea anghinarei

La noi in tara, anghinarea se planteaza de regula primavara sau atunci cand temperaturile sunt unele normale. Anghinarea prefera iernile blande si verile racoroasa si umede, caldura excesiva cauzand inflorirea prematura a plantei, iar frigul afectand cresterea.

Anghinarea poate fi cultivata prin doua modalitati:

 

1. Prin rasaduri. Acestea trebuie sa fie bine dezvoltate si plantate pastrand intre randuri o distanta de 100 de centimetri, iar intre plantele de pe rand o distanta de aproximativ 80 de centimetri.

2. Din seminte. Acestea trebuie cultivate in cuiburi, cate trei seminte in fiecare cuib si la o adancime de circa 1 centimetru. Distantele dintre cuiburile cu seminte trebuie sa fie aceleasi ca in cazul rasadurilor.

In ceea ce priveste solul, anghinarea se dezvolta cel mai bine pe solurile reavene, fertile si bine drenate, fiind indicat sa le eviti pe cele cu o umiditate excesiva.

Cerintele anghinarei fata de lumina sunt unele ridicate. Alege o zona in care soarele sa aiba acces o mare parte din zi. Aceasta poate tolera umbra usoara, insa este posibil ca mugurii sa aiba de suferit.

Ingrijirea anghinarei

Anghinarea este o planta cu pretentii crescute fata de umiditate. Este recomandat sa o uzi adanc si frecvent, chiar si de trei ori pe saptamana atunci cand simti ca este nevoie. Acest lucru va ajuta inflorescentele sa se dezvolte si radacinile sa fie puternice. O solutie optima este aceea de a asigura udarea plantei printr-un sistem de picurare.

In cazul unei perioade secetoase pentru un timp indelungat, inflorescentele vor ramane mici si, implicit, recolta va fi una slaba.

Fertilizarea anghinarei poate fi facuta atat toamna, adaugand gunoi de grajd in sol in momentul araturii, cat si constant pe parcursul sezonului de crestere, utilizand o hrana vegetala echilibrata.

Ingrijirea anghinarei are legatura si cu protejarea plantei pe perioada iernii, atunci cand temperaturile sunt unele foarte scazute. In acest caz, inca din toamna, trebuie sa adaugi mulci format din fan, paie, frunze, scoarta de copac si rumegus. Acesta va reusi sa o protejeze impotriva inghetului. Apoi, in primavara, stratul de mulci trebuie indepartat.

Anghinarea nu este o planta ferita de boli sau de daunatori, astfel incat trebuie sa acorzi o atentie sporita la aspectul plantei atat dupa trecerea iernii, cat si pe parcursul sezonului de crestere. Printre bolile comune care pot aparea se numara fainarea, mana, patarea frunzelor sau putregaiul, acesta din urma fiind influentat de cantitatile prea mari de zapada. De asemenea, principalii daunatori care pot ataca planta sunt puricii, afidele, omizile, paduchele verde al piersicului sau limaxul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului