Legume

#rasad #legume #plantare #pamant

Cum sa plantezi rasadurile

In general, rasadurile sunt semanate in cazul plantelor sensible, cu crestere mai greoaie. Cu ajutorul rasadurilor, o perioada din viata plantei este petrecuta in interior sau in sere, fiind ferita de temperaturile scazute, precipitatiile si inghetul de la finalul iernii. Atunci cand vremea acasa .ro/calda" title="calda">calda se instaleaza, rasadurile pot fi transplantate in gradina. Iata cum:


1 Daca achizitionezi rasaduri din comert, este foarte important sa te asiguri de garantia vanzatorului si sa ai incredere ca soiul legumei respective este cel pe care tu il cauti (ex: ardei capia) dar si ca semintele au fost de buna calitate si nu din recolte foarte vechi.

In cazul in care plantezi tu semintele in ghivece pentru a realiza rasaduri in casa, este bine sa citesti cu atentie instructiunile producatorului notate pe plicul de seminte. Conditiile de pastrare si termenul de garantie sunt conditiile esentiale pentru succes.

2 Atunci cand rasadurile sunt suficient de sanatoase pentru a fi transplantate in gradina, iar conditiile meteo sunt cele optime, poti incepe procesul de adaptare a plantutelor cu mediul exterior. Pentru 2-3 zile scoate ghivecele afara si pozitioneaza-le pe terasa, intr-un loc cat mai ferit si acoperit pentru a nu le expune curentilor de aer sau soarelui direct. Este bine sa faci acest lucru dimineata si seara, evitand perioada de pranz. Treptat, cu fiecare zi ce trece, le poti lasa mai mult si din ce in ce mai expuse, astfel incat la finalul unei saptamani acestea sa fie suficient de rezistente pentru a face fata soarelui intreaga zi.

3 Plantarea se va face in conformitate cu recomandarile pentru fiecare leguma in parte. In general, firul de rasad se va planta in pamant la o adancime de doua ori mai mare decat radacina sa. Se poate aplica si un strat subtire de ingrasamant usor pentru un start cat mai puternic (ingrasamantul prea puternic poate arde radacinile).

4 Pentru transplantare se recomanda sa alegi o zi innorata sau sa perioada serii, pentru ca impactul cu soarele de pranz sa fie usor atenuat.

5 Inainte de transplantare este bine sa uzi atat pamantul din ghiveciul rasadurilor, cat si zona in care le vei planta ulterior.

6 Cu ajutorul uneltelor de gradinarit de mana, extrage fiecare fir de rasad in parte. Inainte de a-l introduce in pamant este bine sa scuturi putin radacinile si sa le desparti in cazul in care sunt foarte lipite. Dupa introducerea firului, acopera radacina acestuia cu pamant pana cand o acoperi in totalitate, iar tulpina se poate sustine singura.

7 Dupa transplantare uda bine zona, aplicand apa doar la radacina, nu si pe frunze (acestea sunt inca foarte fragile)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare